• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Bizim ruh, kültür ve tarih beraberliğimiz var

Bizim ruh, kültür ve tarih beraberliğimiz var
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Türkiye Yazarlar Birliği’nin 40. Yılı dolayısıyla düzenlenen “Edirne’den Mostar’a Kültür Kervanı”nın yedinci günü 6 Mayıs 2018 tarihinde Yunus Emre Enstitüsü İşkodra Merkezinde yapılan program ile tamamlandı.

dsc_0448.jpg

Programın açılışında konuşan T.C. Tiran Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Asım Sultanoğlu, “Böyle bir yolculuk kim istemez ki diye herkes içinden geçiriyordur. Biraz kısa ama yorucu bir o kadar da güzel bir yolculuk. Umuyorum ki her birinizin ömrünün sadakası, yaptığınız mesleğin de zekâtı olur. Arnavutluk bizim ihmal ettiğimiz bölgelerden birisi görülecekse elbette ki Prizren’i, Üsküp’ü ve Mostar’ı göreceğiz ama bunun yanında mutlaka Berat’ı da görmemiz gereklidir. Berat’a gittikten sonra Osmanlı’nın bu topraklara damga vurduğunu daha iyi gördüm.” dedi. Müşavir Sultanoğlu, yolculuğun bereketli ve hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını tamamladı.

img_9256.jpg

Yunus Emre Enstitüsü İşkodra Merkezi Müdürü Zafer Kıyıcı da “Kültür Kervanı etkinliğinin Osmanlı’nın kültür sahası içinde bulunan önemli merkezlerinin yer aldığı Balkanlarda gerçekleşecek olmasından memnuniyet duyuyorum. Şair, yazar ve akademisyenlerin yanı sıra ilim dünyasından isimlerin katılımıyla gerçekleşen bu faaliyetin kültürel diplomasiye büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyorum.” diyerek bu güzel ve bir o kadar da anlamlı projenin Arnavutluk ile buluşmasına vesile olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

img_9286.jpg

Bizim ruh, kültür ve tarih beraberliğimiz var

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, “30 Nisan’da Edirne’den başlayarak güzergâhtaki şehirlerde programlar yaptık. Bu şehrin güzelliğini, çekiciliğini çok iyi biliyorum. Beş sene önce de İşkodra’ya gelmiştim. Çok kısa kalmama rağmen hafızamdan güzelliği silinmedi ve buradaki aziz şehidimiz Hasan Rıza Paşa’nın tam da 100. yıl dönümünde buradaydım. Bu vesileyle aziz şehidimizi rahmetle yâd ediyorum. Dil farkına rağmen bizim ruh, kültür ve tarih beraberliğimiz var. Bu beraberlik bundan sonraki yıllarda da Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarımızın ilgisi ve gayretiyle sürecektir. Türkiye’de de bir Arnavutluk var yani Arnavutluk nüfusu kadar Arnavut Türkiye’de yaşıyor onlarla bir ve beraberiz.” dedi. Doğan, İşkodra’da olmaktan memnuniyet duyduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı.

img_9314.jpg

TYB Genel Mali Sekreteri Ahmet Fatih Gökdağ, “Bu kadar büyük coğrafyaya hükmeden Osmanlı Devletinin idare şeklinin adaletle ve müsamahayla olmasının ne kadar önemli olduğunu hissettim. Makedonya’nın sonu ile Kosova’nın başı arasındaki geçtiğimiz coğrafyada aynı Karadeniz insanının minareleri nasıl ihtişamla büyüterek bayrak yaptıklarını gördüğüm gibi burada da muhteşem büyük minareleri görmek beni çok heyecanlandırdı.” diyerek konuşmasını bitirdi.

img_9323.jpg

Birbirimize olan merakımızı kaybettik

Öykücü Aykut Ertuğrul, “Kültür Kervanı vesilesiyle eksik olduğumuz bir yanımızı hissetmiş olduk. O eksiklik şu; bütün bu coğrafyadaki şairler ve yazarlar birbirlerini tanımıyorlar. Aşağı yukarı 100 yıl önce bütün bu bölgedeki sınırlar değişti. Kültürel sınırlar da değişti. Aynı kültürün mirasçısı olan bizler birbirimize olan merakımızı kaybettik. Birbirimizin hikâyelerini merak edip okumaya başlayabiliriz. Bu eksikliği hissetmiş olan herkese büyük görevler düşüyor.” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

img_9394.jpg

Yeniden güç bağlantımızı sağlayacak olan kültür, sanat ve edebiyattır

Hikâyeci Necip Tosun da “Balkanlar Osmanlı’nın bahar ve cennet rüyasıydı. 500 yıl boyunca bu toprakların huzur ve sükûnet içinde yaşamasını sağlayan medeniyetin artık yavaş yavaş sevildiğini görüyoruz. Bana öyle geliyor ki bu topraklardaki karabulutları ve hüznü dağıtmak için iyi bir roman, iyi bir şiir iyi bir öykü yazılsa belki bir film çevrilse sanki her şey düzelecek ve güzelleşecektir. Balkanlar dediğimizde hemen aklımıza iki büyük yazar ve eser geliyor, Ivo Andric; Drina Köprüsü, Selimovic; Derviş ve Ölüm. Bizim bu topraklarla yeniden güç bağlantımızı sağlayacak olan kültür, sanat ve edebiyattır.” diyerek sözlerini tamamladı.

TYB’nin “100 Yıl Sonra İlim Heyeti Çanakkale’de” belgeselinin de gösterildiği programda ayrıca Bünyamin Yılmaz ve Memiş Okuyucu da teşekkür konuşması yaptı. Programın şiir faslı bölümünde Mücahit Koca, İsmail Bozkurt, Mehmet Sarmış, Blerta Miloya, Ömer Fuçia ve Miçens Marku şiirler okudular.

Programın sunuculuğunu Cihat Zafer yaparken Verzana Niksiçi de Arnavutça çevirisini yaptı.

Program Kültür Kervanı yolcularının yanı sıra bölgeden geniş katılımla gerçekleşti. Kervan sekizinci gününde İşkodra’dan Karadağ’a hareket edecek.

img_9302.jpgimg_9326.jpg

img_9267.jpgimg_9338.jpgimg_9350.jpgimg_9366.jpgimg_9375.jpgimg_9382.jpgimg_9385-001.jpg

Bizim ruh, kültür ve tarih beraberliğimiz varimg_9410.jpgimg_9462.jpg

Bu haber toplam 2516 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim