• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Buse Şanlı: Bu ayın üç dergisi

Buse Şanlı: Bu ayın üç dergisi

Türk Edebiyatı

Türkiye’nin uzun soluklu Aylık Fikir ve Sanat Dergilerinden olan Türk Edebiyatı, 528. sayısı ile okurlarının huzuruna ‘‘Eğitim’’ ağırlıklı yazılarla çıktı. Derginin başında yer alan İmdat Avşar’ın Yetim Abdal isimli hikâyesi şiirsel bir üslupla kaleme alınmış. İkinci hikâye Celalettin Murat’a ait. Derin Dükkân başlıklı hikâye, yalnız bir öğretmenin/ aydının çevreyle kurduğu bağı ve şair zamanlarındaki yalnızlığı anlatıyor.

Yeni bir eğitim- öğretim yılının başlangıcındayız. Bu eğitim – öğretim yılı da müfredat değişiklikleri ve tartışmaları ile başladı. Bu tartışmalara daha uzun süre gündemdeki yerini koruyacağına benziyor.  Türk Edebiyatı dergisi de küçük bir eğitim dosyası hazırladı. Dosyanın ilk yazısı, öteden beri özellikle Türkçe ve edebiyat müfredatıyla ilgili eleştirilerini kaleme alan Prof. Dr. Alâattin Karaca’ya ait. Dosyanın diğer yazılarında Kâmil Yeşil, Recep Seyhan ve Funda Özsoy Erdoğan gibi yazarların yazıları yer alıyor.

Bu sayının şair ve şiirleri ise şu şekilde sıralandı; Bülend Tokgöz; Bağış, Nâzım Payam; Varidat, Celalettin Kurt; Erguvan Vakti, Ahmettahsin Erdoğan; Kesişme, Cengizhan Orakçı; Sen En İyimizsin, Yalçın Ülker; Ölgün Vakitler, Mehmet Şahinkoç; Kok Beni Azıcık, Sercan Ceylan; Ba/de Bağırdı, Erol Yılmaz; Muhacir Çiçekler, Tarık Özcan; Ateşle Gülü Gördüm, Ahmet Şenol Alkılıç; İnsalar İçinde.

Bu sayının önemli yazılarından biri de Ömer Hakan Özalp’a ait. Yazının başlığı Mehmet Ȃkif’in Vefatına Üsküp’ten Yükselen Mersiye ve Birkaç Tashih. Onu Süleyman Berk’in; Erzincan Kemâliye Salihli Köyü Çeşmesi adlı yazısı takip ediyor.

Muhammed Hüküm yakın zamanda Kemal Tahir’le ilgili çok önemli bir eser neşreden, Kemal Tahir’e dair görüşlerini ve iddialarını kaleme almaya devam ediyor. Bu yazılardan ilkine bu sayıda yer veriliyor.

Bu sayının diğer hikâyeleri ise Fatih Baba Aydın’ın; Kablelvukumarbaz, Fatma Zehra Sunay’ın; Leyli Meccani.

Sinan Bakır ise Bakış Talimi’ni Mistik- Metafizik Bağlamda Anlamak/ Okumak başlıklı yazısında Atakan Yavuz’un şiirlerine ve estetiğine eğildi.

Ayşe Göktürk Tunceroğlu, Gagauz Yeri’ne dair gezi yazılarının sonuncusuna yer verdi. ‘‘ Nasıl Yazar Oldular?’’ başlıklı söyleşi serisinin bu ay ki konuğu Özcan Ünlü.

Kitaplık ve ajanda her zamanki gibi dopludolu.

indir.jpg

Acemi Kalemler

Acemi Kalemler dergisi, Tyb Kayseri şubesinin Yazarlık Okulu kapsamında atölye çalışmalarına katılan öğrencilerin çıkardığı yeni bir edebiyat dergisi. 16 sayfa ve tek renk baskısı ile 2017 Ekim ayında yayın hayatına başladı.

Çıkış yazısında dergi şu şekilde tanıtılıyor:  ‘‘Acemi Kalemler genç yeteneklerin yazdığı, ürün ağırlıklı bir dergi olma arzusundadır. Şiir, hikâye, deneme, eleştiri ve kültür sanatla ilgili olmak üzere, her türlü edebi nitelikli yazılara yer verilir. (…) Çok sıcak bir merhaba ile size her ay gülümsemek isteriz. Sizde hayata gülümsemek istediğiniz vakit mutlak elinizde Acemi Kalemler olmalı zira gülüşleriniz daha anlamlı ve hayata dair olsun. Bizim gülüşlerimiz her daim sıcak, içten ve hayata dair olacak. (…) Taze bir fidan olarak boy vermek istiyoruz. Üzerimize basmak, bizi aşağılamak, sizin büyüklüğünüzden midir? Yoksa bizim cılızlığımızdan mı?  Görmezden de gelebilirsiniz. Zaman her şeyin ilacı… Bize ayrılan zamanı doldurmak niyetiyle…’’

Derginin bu sayısında: Mustafa Yılmaz, Selim Tunçbilek, Ayşe Aksoy, Erol Metin,  Kurtuluş Çelebi, Zehra Meral Konşuk İvecan, Emine Çoban, Fatma Dağlı, Selçuk Şamil, Melike Çelik, Mesut Hekimhan, Sonay Karasu, Osman Selçuk yazı ve şiirleri ile yer alıyor.

img_20171016162635-004.jpg

Birnokta

Aylık Edebiyat Dergisi Birnokta, Ekim 2017 tarihli 189. sayısı ile okurlarının huzurunda.

Birnokta’nın Ekim sayısı Mürsel Sönmez’in  ‘‘Adı Dostluk Olan Aşk Olan Bir Destan: Fethi Gemuhluoğlu’’yazısıyla açılış yapıyor. Bu yazıyı Resul Tamgüç; Dostluk Manifestosu, Suavi Kemal Yazgıç; Afrika Hariç Değil, Necmeddin Atlıhan; Fethi Gemuhluoğlu ve Kıbrıs Meselesi  yazısı takip ediyor.

Mustafa Aycın’ın ‘‘ Çizgi’’ sinden sonra şiir şöleni başlıyor. Bünyamin Durali; Yine Serpiliriz, Hüseyin Burak Us; Renkgerek, Suavi Kemal Yazgıç; Taş Suya Değemez, Ali Çotu; Ninova, Mürsel Sönmez; Muharremiyye, Mızrap Güleç; Mum Baba, İbrahim Eryiğit; Kudüs şiirleri yer alıyor.

Bu sayının yazıları arasında denemeler de yer alıyor. İbrahim Kaya; Dilde Birlik, Ezgi Fatma Açıkgöz; Güneşten Sıcak, Engin K. Demir; Ekrana Hapsedilen Hayaller, Hayrettin Taylan; Psikolojik ve Psikodinamik Açıdan Şair.

Bu sayının hikâyesi İbrahim Yarış’ın Nağmeler ve Gölgeler.  Gezi yazısı ise Abdurrahman Karakaş’ın Mavi Gördüm Seni Lizbon.

dkza--4xcaa2ly2.jpg

Bu haber toplam 2309 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim