• İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Buğday’lar yeşerirse kurtulur belki sinemamız

Buğday’lar yeşerirse kurtulur belki sinemamız
Gülcan Tezcan, Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2018 için "Sinema" değerlendirmelerini yazdı.

1984’ten beri düzenli olarak yayınlanan Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı ülkemizin önemli bir hafıza kaydı. Yılılkta edebiyat, sanat ve yayın alanıyla ilgili değerlendirmeler yanında giriş mahiyetinde ekonomi ve siyasetle ilgili yıllık değerlendirmeler de yer alıyor. 2018 yıllığını Osman Özbahçe yayına hazırladı. Yıllıkta “Sinema” bölümünü Gülcan Tezcan yazdı.

Gülcan Tezcan değerlendirme yazısına söyle başlıyor:

Sinemanın sık sık gündem olduğu, konuşulduğu, tartışıldığı bir yıl oldu 2017. Gişede sadece komedilerin karşılık bulduğu, pek çok filmin salon sorunu yaşadığı ve festivaller dışında gösterim şansından mahrum kaldığı, festivallerin skandallarla başlayıp sonlandığı hareketli bir yılı geride bıraktık.

Türkiye’nin bu yılki Oscar aday adayı Ayla bu anlamda hem izleyici, hem de medya açısından en çok konuşulan işlerden biriydi. Kültür Bakanlığının desteğiyle çekilen ve Kore Savaşı’na katılan bir Türk askerinin yaşamını konu alan Ayla, Türkiye’nin Oscar Aday Adayı olarak da şansını denedi. Film, Oscar yarışında elemeyi geçemedi, ama yurtiçi ve yurtdışında milyonlarca seyirciye ulaştı. Hayatı filme konu olan Süleyman Dilbirliği’nin 2017’in son ayında vefat etmesiyle Ayla, Türk seyircisi üzerinde çok daha derin izler bıraktı.

Usta yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun Buğday’ı sinemamızda yeni bir dilin habercisi olarak ayrıcalıklı bir yere oturdu. Bu toprakların sineması için güçlü bir zemin atan Buğday’ın açtığı yoldan ilerlemek, kimliksiz bir sinemadan başını kurtarıp Anadolu irfanıyla aidiyet kurmak üzere sorular sormaya başlamak da film yapmayı varoluşsal bir mesele olarak kabul edenlerin sorumluluğunda.

İnsanlığın saplanmakta olduğu bataklığa ve çürümeye dikkat çekerken çözümün ilâhi kaynakta aranması gerektiği mesajını veren Buğday, Türkiye’de sinema çevrelerinin “ideolojik” angajmanları yüzünden derin bir sessizlikle karşılandı. Bu da yetmezmiş gibi Adana Film Festivali’nin ödül töreninde sunucunun Semih Kaplanoğlu’na sırtını dönerek yaptığı faşist eylem ülkemizdeki hâkim sinema çevrelerinin yerli ve millî bakıştan duyduğu rahatsızlığı somut bir biçimde gözler önüne serdi.

Kaplanoğlu’na yönelik bu ırkçı ve ayrımcı tavra karşılık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan filme destek verdi. Yurtdışında pek çok festivalde büyük ilgi gören Buğday’ın galası Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı.

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2018, TYB Yayını. Ankara 2018 sf. 369-382.

İsteme adresi: Türkiye Yazarlar Birliği, Sümer 1 Cad. 11/5 Kızılay/Ankara

0312 232 05 71 - 72 - tyb@tyb.org.tr

Fiyatı: 30 TL

yillik-001.jpg

Bu haber toplam 2087 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim