• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Bulgar Türkleri isim asimilasyonunu tartıştı

Bulgar Türkleri isim asimilasyonunu tartıştı
Bulgaristan Başmüftülüğü'nün girişimiyle Sofya’da 'İsim ve İnsan' konulu bir konferans düzenlendi. Sofya Tarih Müzesi'ndeki etkinlikte; Bulgaristan Türkleri'nin yaşadığı isim değiştirme süreci ele alındı.

Sofya'da Bulgaristan Başmüftülüğü'nün girişimiyle 'İsim ve İnsan' konulu bir konferans düzenlendi. Sofya Tarih Müzesi'nde gerçekleştirilen konferansta Bulgaristan topraklarında yaşayan Türklerin maruz kaldığı isim değiştirme süreci konuşuldu.

1984-1989 yılları arasında ülkedeki Türk ve Müslümanlara karşı uygulanan isim değiştirme kampanyasının 30. yılında düzenlenen konferansa Sofya Üniversitesi tarih bölümünden akademisyenler, Yüksek İslam Enstitüsünden ilahiyatçılar ve başmüftülük temsilcileri katıldı. Seminer 30 yıl önce Türkçe isimleri değişenlerin görüşlerine yer veren bir belgesel gösterimiyle başladı.

Belgesele konuşanlar, Rodoplar'da yaşayan ve Todor Jivkov liderliğindeki rejim sırasında Türk isimleri Bulgarca olarak değiştirilenlerdi. O günleri yaşayan bir Türk, polisin köylerini basıp isimlerini zorla değiştirdiklerini söyledi. İsmini değiştirmek istemeyenlerin köyün çevresindeki ormana kaçtıklarını ve orada gizlendiklerini, burada kaldıkları süre içinde çeşitli hastalıklara yakalandıklarını ve halen devam eden rahatsızlıklara duçar olduklarını ifade etti.

Bir diğer Türk ise isminin zorla değiştirilişini şu ifadelerle anlattı: “İkindi namazını kılıyordum. Dışarıdan sesler gelmeye başladı. Polisler geldi, insanları kovalamaya başladı. İçeri girdiler, namazımı kestiler. 'Kendine bir Bulgar ismi seç' dediler. Ben adımı değiştirmek istemem. Benim adım var, dedim. Olmaz diye bağırdılar, tartıştık. Ancak sonunda bana zorla Bulgar adı koydular.”

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/18972/bulgar-turkleri-isim-asimilasyonunu-tartisti.html

Bu haber toplam 1655 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim