• İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C

Burak Kıllıoğlu'ndan: Soğuk Savaş- 2. Kısım

Burak Kıllıoğlu'ndan: Soğuk Savaş- 2. Kısım
2. Dünya Savaşı’nın bitiminden sonra Batı dünyasının bir numaralı düşmanı SSCB’ydi.

Nazi Almanyasına karşı aynı safta yer alan ve aynı ittifakın birer üyesi olan ABD ve Rusya, Avrupa’nın üzerindeki Nazi tehdidinin kalkmasıyla birlikte karşıt cephelere geçiverdiler. Yani, 2. Paylaşım savaşı biter bitmez, yeni bir paylaşım mücadelesi başlamış oldu: Soğuk Savaş!

Önce İngiltere’nin Almanya karşısında etkisizleşmesi, sonrasında da Avrupa’yı kasıp kavuran Almanya’nın dünya savaşını yine yenik kapatmasıyla, Avrupa küresel güç dengesinde bir süre ortalarda gözükmeyecekti. Bu yokluğu, 2. Dünya Savaşı’yla birlikte iyiden iyiye palazlanan “kurtarıcı”(!) ABD ile düşman ilan ettiği SSCB doldurmaya girişti.

Bu iki “süper” güç, öyle çetin ve amansız bir mücadeleye girişti ki, kısa sürede tüm dünya ya “özgür(!) dünya” tarafına ya da “kızıl Rusya”ya eklemlenmeye itildi. Avrupa’da ABD yanlısı kıta Avrupası devletleri, tabii ki kurnaz İngiltere, Akdeniz ülkeleri bir yana, Avrupa’nın “itilmiş kakılmışları” Doğu Avrupa devletleri Varşova Paktı marifetiyle kızıl cepheye geçiverdi.

Bu cepheleşmenin en klasik numunesi ikiye bölünmüş Berlin şehriydi. Bu amansız Soğuk Savaş, dünyanın da başına bela olmaya başladı ve hemen her ülkeyi birinden birine taraf olmaya zorladı. Ya Batı ittifakını ya da komünist bloğu tercihe zorlanan ülkeler, adeta filler tepişirken ezilen çimenler misali bu savaşın piyonları olacaklardı sadece.

SSCB’nin giderek zayıflamaya başlaması, önce 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılması neticesini doğurdu. Kuşkusuz, Berlin’in şahsında Almanya’nın bölünmüşlüğünü simgeleyen bu duvar bir simgeydi. Glasnost ve perestroyka hamlelerine rağmen Sovyet İmparatorluğu’nun önlenemez yıkılışının 1991’de gerçekleşmesiyle beraber, Soğuk Savaş’ın galibi olarak ABD tek “süper güç” olarak dünyanın başına bela olmaya başladı. 

Devamı için: http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Soguk_Savas-_2_Kisim/26589#.VhdoUTahfIU

Bu haber toplam 647 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim