• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Burhanettin Duran: ABD ile üç tarz-ı siyaset

Burhanettin Duran: ABD ile üç tarz-ı siyaset

Kudüs krizi bir kere daha gösterdi ki Türk-ABD ilişkileri köklü bir dönüşümden geçmekte. Trump'ın kararının gayrimeşruluğunu en yüksek sesle dillendiren lider Erdoğan oldu. İsrail'in işgalciliğine destek vermenin Ortadoğu'yu yeni bir çatışma dönemine sürüklediği uyarısında bulundu. Erdoğan'ın ABD'yi Kudüs'ün statüsü konusunda bu denli açık uyarması sadece İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı olmasıyla irtibatlı değil. Aynı zamanda Türkiye'nin ABD ile kurduğu yeni ilişki tarzı ile alakalı. Ankara'nın 2013'ten bu yana Washington ile yaşadığı sorunlar ciddi bir yekûna ulaştı. YPG'ye askeri destek, FETÖ'yü sahiplenme ve Atilla davası bunların en başta gelenleri.
Obama'dan arta kalan bu sorunlara Trump, Kudüs kararını ekledi. "Aşırıcılıkla mücadele" ve "İran'ı sınırlandırma" stratejisinin aslında İsrail'in yayılmacılığını desteklemek olduğunu ortaya koydu.
Trump'ın Obama'dan farkı, "liberal değerlere" atıfla konuşmaması, ABD çıkarlarını çıplak şekilde ifade etmesi. Bu yönüyle ABD'nin de bölgede kurduğu İran karşıtı İsrail- BAE- Suud- Mısır hattının da üstünlük kurabilecek bir söylem çerçevesi bulunmuyor. Söz konusu aktörler, Ortadoğu halklarının adalet, özgürlük ve refah beklentilerine hitap edebilecek bir kavram bütünü oluşturamıyor. Sıklıkla başvurulan "aşırılık ve terörle mücadele" söylemi ise hayli yıpranmış durumda. Somut çıkarları maskeleyebilmekten uzak. İşte bu değerlerin çöküşüortamında "hakkaniyet, adalet ve onur" kavramlarına karşılık gelen makul çıkışları sadece Erdoğan seslendiriyor. Müslüman halklar nezdinde bu sesin "otoriter" ya da "İslamcı" etiketlemesi ile etkisizleştirilmesi mümkün değil. Zira Erdoğan'ın, Türkiye'nin bir zamanlar stratejik ortağı olan ABD'yi bu kadar açık eleştirebiliyor olması bölgedeki yeni bir gerçekliğin tezahürü.

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2017/12/19/abd-ile-uc-tarz-i-siyaset

Bu haber toplam 592 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim