• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Burhanettin Duran: Fırat’ın doğusuna girmek

Burhanettin Duran: Fırat’ın doğusuna girmek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile "güvenli bölge" müzakerelerinde sabrın tükendiğini şu cümle ile duyurdu: "Afrin'e, Cerablus'a, El-Bab'a girdik.
Şimdi de Fırat'ın doğusuna gireceğiz. Biz bunu Rusya ile ABD ile paylaştık." Bu cümle ABD'li askeri heyetin dün Ankara'daki mesaisinden önce geldi. Erdoğan'ın mesajını şu şekilde okuyorum: "Artık bitmeyen müzakerelerden yorulduk. Bu son şansınız. Umarım kabuledilebilir bir öneri ile gelmişsinizdir. Başkan Trump'ın aralık ayında 'Suriye'den çekiliyoruz' sözü üzerine durmuştuk. ABD heyetlerinin şimdiye kadarki önerileri Trump'ın söylediği 30 milin çok altında. Bizi, Rusya ve Esed güçlerinin gelmesi ile korkutmanızı da umursamıyoruz. Rusya ile de kendi usulümüzce görüşmelerimizi yapıyoruz."

***
Pentagon'dan gelen üst düzey heyetin çantasında ne olduğu dünkü The Washington Postgazetesine sızdı. ABD tarafı güvenli bölge derinliğini 15 km'ye çekmiş. Uzunluğun 150 km olması ve ortak devriye önerilmiş. YPG'nin Kandil ve Sincar ile bağını kesmeyen bu önerinin öncekiler kadar yetersiz olduğu açık. Türk tarafı ise 32 km derinlik, 460 km uzunluk ve bölgenin Türkiye'nin kontrolünde olmasında ısrarcı. Washington'un teklifinin tam içeriği ve Ankara'nın cevabı yakında belli olur. Türkiye, güvenli bölgede uzlaşmaya varabilmek için çok bekledi. Artık gerekirse tek taraflı karar zamanı. Zira YPG'nin mevcut durumu kabul edilemez. Washington statükonun devamında fayda görüyorsa da Ankara zamanın geçmesinden, oyalanmaktan çok rahatsız. PKK-YPG'yi hiçbir şekilde meşrulaştırmak istemiyor.

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2019/08/06/firatin-dogusuna-girmek

Bu haber toplam 322 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim