• İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C

Burhanettin Duran: İki zirve, rakip gündemler

Burhanettin Duran: İki zirve, rakip gündemler

ün, Ortadoğu'nun geleceğini ilgilendiren iki önemli zirve gerçekleştirildi. Biri, Ortadoğu gündemiyle Varşova'da, diğeri ise Suriye gündemiyle Soçi'deydi. Varşova Zirvesi, İrankarşıtı bloklaşmanın bir ürünü. Başı ABD, İsrail ve Körfez çekiyor. AB, zirveye sınırlı katılım sağlarken, Türkiye, Lübnan, Filistin ve Katar zirvede yer almıyor.

***
Peki, Varşova zirvesinin özü nedir?
Araplar ile İsrail'i İran karşısında birleştirmek ve bedel olarak da Filistin'i "Yüzyılın Barışı" Anlaşması'nı kabul etmeye zorlamak. Ve son halka olarak Avrupa ülkelerini de bu Ortadoğu'yu dizayn hamlesine eklemek. Bence bu formül çalışmaz...
Soçi'ye gelince, dün, Astana sürecinin dördüncü toplantısı yapıldı. Zirvede; İdlib, Anayasa Komitesi'nin kurulması, güvenli bölge, mültecilerin geri dönmesi ve insani yardım konuları tartışıldı. Astana sürecini üç lider, sabırla, adım adım ve kopma olmadan yürütüyor. Nitekim, Cumhurbaşkanı Erdoğan Soçi Zirvesi'nde Astana platformunun somut, olumlu gelişmelere imza attığına vurgu yaptı. Açıkçası Suriye'de farklı menfaatlere sahip bu üç ülkenin iki yıldır sahada uzlaşabiliyor olması büyük bir başarı. Elbette hala üzerinde tartışılan konular da var. İdlib'de HTŞ'nin güçlenmesi, Anayasa Komisyonu'na verilen isimler, Rusya'nın Esed ısrarı ve YPG'nin geleceği gibi başlıklar hala masada duruyor. Ancak Astana süreci, Cenevre'de bir çözüme ulaşılabilmesinin kilit noktasını oluşturuyor.

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2019/02/15/iki-zirve-rakip-gundemler

Bu haber toplam 371 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim