• İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C

Burhanettin Duran: Yeniden İran yaptırımları...

Burhanettin Duran: Yeniden İran yaptırımları...
Beyaz Saray, İran'dan petrol ithalinde 8 ülkeye tanıdığı yaptırım muafiyetlerini yenilemeyeceğini açıkladı. Bu karar Washington'ın tek taraflı olarak nükleer anlaşmadan çekildikten sonra Tahran'a ambargosunda üçüncü aşama.

İlki, 7 Ağustos 2018; ikincisi 5 Kasım 2018 yaptırımlarıydı. Şimdi hedef, 2 Mayıs'tan itibaren İran'ın petrol ihracını sıfıra indirmek. Trump yönetimi sert yaptırım kararlarıyla İran'ı diz çöktürme niyetinde. Anlaşılan 2019, Ortadoğu'da sadece İsrail'in yayılmacılığını konuştuğumuz bir yıl olmayacak. İran da sürekli sıcak gündem maddesi olacak. Zira Washington, İran'ı sınırlandırma politikasını adım adım hayata geçiriyor. Son karar, geçtiğimiz günlerdeki Devrim Muhafızları'nın "terörist örgüt" ilan edilmesinin devamı aslında.

***

Bu sert yaptırım yaklaşımı hem İran'ı hem de bölgesel ve küresel denklemleri etkileyecek. Öncelikle dünya petrol piyasasına bu kararın nasıl yansıyacağı önemli. Venezuela, Libya ve Nijerya'dan kaynaklanan arz sorunlarına bir yenisi eklenecek. OPEC içinde petrol arzı anlaşmasının sıkıntıya gireceği konuşuluyor.
Ancak Washington, petrol arzı sorunu olmaması için İran karşıtı blokun üyeleri olan Suudi Arabistan ve BAE'nin üretimi artırmasını bekliyor. Fiyatlar yükselse de bunun kısmen yönetilebileceğini varsayabiliriz. İkincisi, İran ekonomisini zor günler bekliyor. İranlı yetkililer uluslararası sistem tarafından dışlanmaya ve yaptırımlara alışık olduğunu söyleseler de böylesine sert bir uygulama gündelik yaşamı doğrudan etkileyecek. Nükleer ve balistik silahlanma ve desteklediği milisler açısından Tahran yönetimi içeride de yoğun eleştiriye hazır olmalı.
Suriye iç savaşındaki harcamalardan İran halkının duyduğu rahatsızlıklarına daha büyükleri eklenecek. Genç nüfus oranı yüksek olan İran'da üniversite mezunu işsizliği halen %40-50'ler seviyesinde. Yaptırımlarla daha da artacak işsizlik toplumsal protesto ve iç karışıklık riskini büyütmekte. Washington'ın İsrail yayılmacılığının önünü açtığı bir dönemde İran'ı sıkıştırması Tahran rejimine ideolojik bir dayanak sağlayabilir. Ancak İran'ın dozu gittikçe yükseltilen bu baskıya bir iki yıldan fazla dayanması beklenmiyor.

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2019/04/23/yeniden-iran-yaptirimlari

Bu haber toplam 424 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim