• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Burhanettin Duran'dan: İsrail ve bölgedeki iki denklem

Burhanettin Duran'dan: İsrail ve bölgedeki iki denklem
ABD hegemonyasının Ortadoğu'da İsrail'in bekasını birinci öncelik olarak alan ve otoriter rejimleri destekleyen politikalarından rahatsızlık duyan çevreler bölge ülkelerinin kendi düzenlerini kurması gerektiği fikrini seslendirirdi.

İslamcılardan solculara kadar birçok kesime hoş görünen bu yeni düzen fikrinin önünde en büyük engel olarak da İsrail yayılmacılığı görülürdü. Pan-Arabizm'den İslamcılığa bütün siyasi- ideolojik akımlar bu konuyu gündemlerinin başköşesine oturttu.
Nasır'ın Arap halklarının gönlünde kurduğu taht da İran devriminin bölgesel statükoyu çökertme çabaları da Filistin davasından ve İsrail saldırganlığından güç aldı. Bir yanda bölge ülkelerinin yönetimleri zaman içinde İsrail devletinin bölgesel denklemlere dahil olmasının realitesi ile yüzleştiler.
Diğer yanda ise Demokratından Cumhuriyetçisine birçok ABD başkanının İsrail- Filistin arasında barış sürecini tamamlama çabası başarısızlıkla sonuçlandı. Böylesi bir ortamda 11 Eylül'ün bölgeye getirdiği savaşlar (Afganistan ve Irak işgalleri) ve Arap Baharı'nın durdurulması sadece I. Dünya Savaşı sonrası kurulan düzenin hızlı bir çöküşünü getirmedi. Aynı zamanda İsrail'in manevra alanını da genişletti. Arap Baharı'nın ilk döneminde Mısır'da Mübarek yönetiminin devrilmesinden kaygı duyan İsrail, baharın kışa dönmesi ile rahatladı.

Devamı için: http://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2015/03/06/israil-ve-bolgedeki-iki-denklem

Bu haber toplam 475 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim