• İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Büyük Kurtuluş Yolu: Ehl-i Sünnet

Büyük Kurtuluş Yolu: Ehl-i Sünnet
İlim ve İrfan dergisinin Mart sayısı (Sayı: 55) Ehl-i sünnet dosyasıyla çıktı. İlk sayısından beri, ilim ve irfan geleneğimizi sayfalarına taşıyan dergi, Mart sayısında da temel hassasiyetimizi konu ediniyor.

Dergide dosya kapsamında Ahmet Birler, Prof. Dr. Süleyman Derin, Yrd. Doç. Dr. Hasan Gümüşoğlu ve Yrd. Doç. Dr. İbrahim Baz’ın yazıları yer alıyor.

Ahmet Birler, Ehl-i sünnetin tercihlerden bir tercih, yollardan bir yol olmadığını; ana hat, anayol olduğunu vurguluyor. Birler, Ehl-i sünneti şöyle tanımlıyor: Ehl-i sünnet, asli, usule dair konularda, orta yolu, aşırılıklardan uzaklığı, Allah Teala’nın kudretine, Efendimizin (sas) rehberliğine, sahabenin güvenilirliğine dair temel perspektifi koruma çabasının ismidir.

Prof. Dr. Süleyman Derin de, ilim, amel ve marifet kavramları etrafında Ehl-i sünnet kavramını değerlendiriyor. İmam-ı Rabbani ve Mevlana Halid Bağdadi üzerinden şekillenen yazı Ehl-i sünnetin ilim, amel ve marifetle mücehhez olduğunu ortaya koyuyor.

Yrd. Doç. Dr. Hasan Gümüşoğlu ise yazısında Ehl-i sünneti tehdit eden unsurları anlatıyor. Yrd. Doç. Dr. Gümüşoğlu bu unsurları şöyle sıralıyor: Hadis inkarcılığı, Şiilik, mezhepsizlik, mealcilik, Selefilik ile pozitivizm, modernizim ve sekülerlik.

Yrd. Doç. Dr. İbrahim Baz ise dosya kapsamındaki yazısında Ehl-i sünnet ve tasavvuf kavramlarını ele alıyor. Yrd. Doç. Baz, tasavvufun aslında Ehl-i sünneti ihya hareketi ve gayreti olduğunu belirtiyor.

Orta sayfada düzenli olarak sohbeti yer alan Şeyh Muhammed Muta’ Haznevi ise bu ayki sohbetinde tarikatın adabının nefsi ıslah etmek için en uygun çare ve reçete olduğunu beyan ediyor.

 

Akıl mı, vahiy mi?  

Derginin bu sayısında Meryem İnci Nur Babadağ alim, arif ve âşık İbn Acibe el-Haseni Hazretlerinin ilim ve irfan hayatı üzerinden portresini kaleme almış.

Prof. Dr. Selahattin Yıldırım ise, aziz ve izzet kavramları üzerinden insanın konumuna işaret ediyor. Prof. Yıldırım, aziz olan Allah’ın kullarına izzetin yaraştığını ifade ediyor.

Prof. Dr. Ali Akpınar da Hazret-i Musa’nın annesiyle ve anne sütüyle yetişmesi üzerinden anne sütünün insana kazandırdığı manevi ilham ve birikimlere işaret ediyor.

İsmail Acarkan bu sayıda eğitimin merkezine bir model olarak tasavvuf tecrübesinin konulmasının yararlarına vurgu yapıyor. Örnek oluşturma, korkutmama, somut verilerle destekleme, değerler eğitimi gibi temel eğitim kavramlarının tasavvuf geleneğinde uygulandığını ve modern eğitimde de uygulanması gerektiğini belirtiyor İsmail Acarkan.

Prof. Dr. Kadir Özköse bu sayıda Afrika’nın İslamlaşmasında Osman bin Fudi ve onun tasavvuf hareketini merkeze alarak tasavvufun rolünü anlatıyor. Afrika’nın İslam’a koşmasında tasavvuf geleneği büyük görevler yapmıştır ve yapmaktadır.

Mona İslam ise bu sayıda Hazret-i Musa ve Hazret-i Hızır kıssasından hareketle akıl ve vahiy dengesini izah ediyor. İkisinin bir arada hakikate ulaşan hakikati tamamlayan unsurlar olduğunu vurguluyor Mona İslam.

Kübra Zümrüt Orhan ise bu sayıda tasavvufun ve insanın temel kavramlarından olan havatır meselesini kaleme almış. İç sesin, Hak’tan mı, nefsten mi, şeytandan mı olduğunu anlamak ve buna göre hareket edebilmek son derece önemlidir. Kübra Zümrüt Orhan bu sesler arasındaki farka da işaret ediyor.

Mustafa Nezihi Pesen bu ay yine Kırkambar sayfalarında okura tadımlık bilgiler veriyor.

İlim ve İrfan dergisi Mart ayında da Gülbahçe ekiyle birlikte evlere ve gönüllere misafir oluyor.

 

İrtibat:

0212 694 98 98

facebook/ilimveirfan

twitter.com/ilimveirfan        

 

Bu haber toplam 990 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim