• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Büyüklerin İzinde Kadim Bursa'yı Adım Adım Gezmeli

Büyüklerin İzinde Kadim Bursa'yı Adım Adım Gezmeli
''Kadim Bursa araçla gezilmez. Böyle adım adım, selam vere vere yürünerek menzile gidilir. Biraz yoğrulacağız ki cihad ehlinin tırnağı kadar olalım. Onlar buraları ne şartlarda fethetti, biz ziyaret ederken üşeniyoruz.

Aramızdaki farkı anlamak için bu küçük tefekkür bile yeterlidir.'' Cihad Meriç, Üftad Hazretleri ve Molla Fenari odaklı Bursa ziyareti notlarını aktarıyor.

Ey yârânlar ilim andım/ Nereden geldiğim bildim/ Gönüldenmiş benim yolum/ Hidayet eyleye Allâh” Üftade Hazretleri'nin ifadesiyle bizim yolumuz gönülden geçiyor, bu gönül yolunun adı muhabbettir. İsimleri farklı farklı olsa da yolların genel adıdır, muhabbet.

Her Bursa seyahatimde olduğu gibi Ulu Cami'ye yakın bir yerde konaklıyorum. Sabah namazını Ulu Cami'de kılmaz isem bu yolculuk eksik kalır. İkindi vakti sonrası ulaştığım Bursa'da yol yorgunluğunu attıktan sonra Emir Sultan Camii'nde yatsı namazı kılmak için yola çıktım. Kadim Bursa'yı yürüyerek gezmek mümkündür. Etrafa bakına bakına her an yeni bir ayrıntı görme umuduyla sokaklarda yürümeyi seviyorum. Ulu Cami'ye, sabah görüşmek üzere, selam vererek Setbaşı Köprüsü’ne doğru yürüdüm. Lise yıllarım bu caddelerde geçtiği için hatıralar ara ara yokluyor. Uludağ'ın kar suları coşkun akıyor. Setbaşı’nda biraz su sesi dinleyip yola devam ediyorum. Yeşil Cami ve Türbesi, hemen yanlarında külliyenin parçası medrese, şimdi müze olarak kullanılıyor, hepsi kadim şehir geleneğimizin süsleridir. Biraz daha yürüdüğümüzde mezarlık içinden geçerek Emir Sultan Külliyesi'ne ulaşırız.

İstanbul'da Eyüp Sultan muhiti ne ise Bursa'da Emir Sultan aynı ruhu temsil eder. Çınarların gölgesinde günün kapanış çayını yudumlarken tarih film şeridi gibi kafamdan geçiyor. Emir Sultan'ın Bursa'ya gelişi, Sultan Yıldırım Bayezid'e damat oluşu, Ulu Cami inşaatında sultanı uyarması, Somuncu Baba'yı (nam-ı diğer Hamid Hamidüddin Aksarayi Hazretlerini) Ulu Cami açılışında ifşa etmesi... Büyüklerin huzurunda tefekkür etmek belki bizi büyütmez; fakat talip isek bize yol ve hedef gösterir. Elhamdülillah.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/26841/buyuklerin-izinde-kadim-bursayi-adim-adim-gezmeli

 

Bu haber toplam 917 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim