• İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C

Büyüklerin sözünü hat sanatına döküyor

Büyüklerin sözünü hat sanatına döküyor
9. yüzyıldan bu yana geleneksel İslam sanatı hat dalında, Tunus'ta da büyük ustalar yetişti. Bu sanatı Tunus'ta icra edenlerden biri hattat Yasir Ciradi.

Yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan Tunus, sayısız kültürel değere sahip. Tunus'un taşıdığı bu kültürel mirasın önemli değerlerinden biri de geleneksel hat sanatı. Tunus'ta 9. yüzyıldan itibaren İslam eserlerini süsleyen hat sanatının bugün de temsilcileri mevcut.
Bu sanatı Tunus'ta ustalıkla icra eden hattatlardan biri de Yasir Ciradi. Tarihi Medine Çarşısı'nda atölyesinde birçok esere hayat veren sanatçı, açtığı sergiler ile de büyük ilgi görüyor. Hattat Yasir Ciradi hat sanatı ve çalışmalarıyla alakalı şu şekilde konuştu: "2005 yılında Tunuslu şair Ebu'l Kasım El Şebbi'nin şiirlerini çalışarak bir sergi açtım. Bu sergi yoğun bir ilgi gördü. 2006 yılında ise İbn-i Haldun çalıştım. Bu sergi ile hat sanatının önemini bir kez daha anladım. Çünkü verilmek istenen mesajı insanlara bu sanat yolu ile ulaştırabiliyorum. 2007 yılından bu yana ise, ağırlığı Muhyiddin İbn-i Arabi olmak üzere, kendi iç dünyamda bir çok karşılık bulduğum sözleri çalışarak sergiler hazırlıyorum."
İbn Arabi'nin eserleriyle üniversitede tanışmış
Sanatçı, eserlerine ilham veren tasavvufi neşveyle ise üniversite yıllarında tanışmış ve okuduğu İbn-i Arabi eserleri onun sanatını da derinden etkilemiş. Yasir Ciradi, bu konuda şunları söyledi: "Öğrencilik yıllarımda, bir sanat atölyesinde otururken, tanımadığım biri bana ‘Muhyiddin İbn-i Arabi’yi tanıyıp tanımadığımı sordu. Ben bu soruyu, okumadığımı söyleyerek cevapladım. Bunun üzerine o arkadaş bana anlatmaya başladı ve ben o konuşmadan çok etkilendim. İbn-i Arabi'deki anlam yükünü tüm manalarıyla bir kaç cümleye sığdırıp, benim omuzlarıma yüklemiş gibiydi. Bir daha o adamı hiç görmedim, ismini dahi bilmiyorum. Bizim insanlar olarak birbirimizi sevmemiz gerektiği mesajından başka bir mesaj göremiyorum İbn-i Arabi'de. Fakat bu sevme biçimi, kazanılması çok zor bir haslet."
Usta sanatkâr, Tunus'un ve İslam medeniyetinin öncü isimlerinin sözlerini, hat tablolularında yaşatmayı sürdürüyor.
 Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/20061/buyuklerin-sozunu-hat-sanatina-dokuyor-video.html

Bu haber toplam 806 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim