• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Çad'da Ramazan nasıl yaşanır, İmam Hissein yazdı

Çad'da Ramazan nasıl yaşanır, İmam Hissein yazdı
Çad'da aileler, bayramın ilk ve ikinci günlerinde gelen ziyaretleri karşılamak için evlerinde beklerler. Üçüncü günden itibaren ebeveynlerinin ve akrabalarının ziyaretine giderler. İmam Hissein yazdı.

Çad Cumhuriyeti, Afrika'nın kalbinde bulunan müslüman bir ülkedir. Kuzeyinde Libya, doğusunda Sudan, güneyinde Orta Afrika cümhuriyeti ve batısında Nijer ve güney batısında ise Nijerya ve Kamerun ülkeleri bulunmaktadır. Ülke nüfusunun %90’ını oluşturan müslümanlar halkın çoğunluğunu teşkil etmektedir. Müslümanlar daha çok ülkenin kuzey, doğu ve orta bölgelerinde yaşamaktadırlar. Ülkenin güneyinde ise yerel dinlere mensup guruplar bulunmaktadır.

Ülkenin İslam dini ile tanışması Xl. yüzyılın başlarında oldu. Çad gölü ve çevresine hakim olan Hume veya Umme Hilmi (ö. 1097) ile oğlu Dünerne'nin Müslümanlığı kabul etmesi, İslam dininin bölgeye yayılmasında büyük bir rol oynamıştır. Bölgenin Kahire ve Trablusgarp'tan Batı Afrika'ya uzanan ticaret yollarının üzerinde bulunması, ticaret için gelen müslüman Arap tüccarların bölgeye İslam'ı yaymalarını kolaylaştırmıştır. Bugün Çad Cumhuriyeti sınırları içinde kalan Bagirmi, Veday, Kanim, Bornu ve Fitri gibi bölgelerde çeşitli müslüman sultanlıklar kurularak bölgede İslam'ın yerleşmesinde etkili olmuştur. Farklı kabile ve aşiretlere mensup Çadlı müslümanlar kendi içinde değişik örf ve adetlere sahiptirler. Bazı müslüman kabileler bir reisin hakimiyeti altında kalırken bazıları ise bir otoritenin altında kalmaksızın yaşamlarını sürdürmektedirler.

Genç ve yaşlılar camilere yönelirler

Ramazan ayı, bir müslüman ülkesi olan Çad Cumhuriyeti için özel bir anlam taşımaktadır. Çad’da Ramazan'da yapılan bazı faaliyetler de birçok İslam ülkelerine benzese de, Ramazan'a hazırlanma konusunda farklıdır. Çadlı müslümanlar Ramazan'ı güzel geçirmek için sadece maddi hazrlıklara değil, aynı zamanda manevi hazırlıklara da başlarlar. Örneğin, Receb ve Şaban aylarında Ramazan'a manevi hazırlık olarak oruç tutulur. Bazıları bu iki ayın tamamını oruçla geçirirken bazıları ise Receb ayının belli günlerinde oruç tutar. Bu şekilde insanlar Ramazan'a manevi anlamda hazır olmuş olurlar.

Ramazan'a maddi hazırlık olarak, her aile bu ay boyunca ihtiyaç duyacağı malzemeleri erkenden temin eder. Böylece bu ay için hem kendi ihtiyaçlarını karşılar, hem de ihtiyaç sahibi fakir ve fukaralarla iftar yemeğini paylaşır.

Ramazan ayı gelmeden önce camilere yeni halılar serilir ve camiler süslenir. Aynı zamanda her camiye, Ramazan boyunca ders ve vaaz verecek hocalar tahsis edilir. Bu vaazlar genelde Ramazan'ın önemi ve fazileti ile ilgili olur. Son zamanlarda adet olarak Ramazan ayından birkaç gün önce evli olmayanlar bu zamanda evlenmeyi tercih eder. Zira çiftler bu hayır ve bereket mevsiminde hayırlı bir hayata başlamayı fırsat bilirler. Ayrıca Çadlı müslüman çocuklar Ramazan ayından birkaç gün önce yollarda temsili camiler yaparak Ramazan ayı boyunca orda Kur'an okur ve namaz kılarlar. Genç ve yaşlılar ise camilere yönelirler. Orada insanlar birbiriyle kaynaşıp dertleşirler. Zenginler fakirlere yardım eder. Küsenler barışır.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/?aType=haber&ArticleID=20934

Bu haber toplam 1361 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim