• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Çanakkale zaferi nerdeyse edebiyatsız kalacaktı

Çanakkale zaferi nerdeyse edebiyatsız kalacaktı
İstanbul dergisinde Ali Ayçil, Beşir Ayvazoğlu ile edebiyatın Çanakkale’ye yansıyan yüzünü konuştu. Mustafa Uçurum bu söyleşi üzerine yazdı.

Savaş, bir toplumun ruhunu derinden yaralayan olayların en önemlilerinden biridir. Savaşın yaşandığı toplumlarda milli mücadele bilinciyle topyekün bir savaş ortamı varsa toplumun her kesimi de bu mücadeledeki yerini alır. Destansı mücadelelere sahne olan böyle savaşları gelecek nesillere anlatmak da edebiyatçılara düşer.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çıkardığı İstanbul dergisinin 10. sayısında Ali Ayçil, Beşir Ayvazoğlu ile bir söyleşi gerçekleştirmiş. Genelde Çanakkale Savaşı’nı merkez alan söyleşide Beşir Ayvazoğlu’nun o dönemlere ait çarpıcı ifadeleri yer alıyor.

Heyet-i Edebiye cepheye gitmiş

Beşir Ayvazoğlu, edebiyat tarihimizi en yoğun şekilde araştıran yazarlarımızdan biri. Özellikle Tanzimat’la birlikte başlayan edebi akımlar üzerine sayısız araştırması var. Bunların çoğunu da kitaplaştırdı. Ali Ayçil’in gerçekleştirdiği söyleşide yine bizlere birçok yeni bilgiyi sunuyor. Heyet-i Edebiye’den bahsediyor. Savaşın acı yüzünü anlatması için seçilmiş heyetin yaşadığı yolculuğu ve bu yolculuğun sonuçlarının edebiyatımıza yansımasını anlatıyor.

Dönemin edebiyatçıları arasından belirlenen otuz isim var. Bunlardan sadece on yedi tanesi cepheye gitmeyi kabul ediyor. Yapacakları iş belli. Cepheye giderek orada yaşananları yerinde görecekler, oradaki izlenimlerini yazıya aktaracaklar, gelecek nesillere bu mücadele edebiyatçıların lisanından aktarılmış olacak. Daha da önemlisi çıkarılacak olan Harp Mecmuası’na malzeme temin edilecekti.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/?aType=haberYazdir&ArticleID=20704&tip=haber

Bu haber toplam 819 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim