• İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

Çanakkale'de büyük buluşma

Çanakkale'de büyük buluşma
TÜRKİYE Yazarlar Birliği, 100 yıl önce Suriye, Lübnan, Filistin, Ürdün bölgesinden davet edilen ilim adamı, yazar ve gazeteci heyetinin hatırasına, bugün Çanakkale’de buluşacak.

TÜRKİYE Yazarlar Birliği, Başbakanlık Yurtdışı Türkler Dairesi Başkanlığı’nın desteği ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü’nün katkılarıyla, ‘100 Yıl Sonra İlim Heyeti Çanakkale’de isimli bir program düzenliyor. Bugün Çanakkale’de yapılacak olan etkinlik, 100 yıl önce Suriye, Lübnan, Filistin, Ürdün bölgesinden davet edilen ilim adamı, yazar ve gazeteci heyetinin hatırasına gerçekleşecek. Programa, Suriye, Lübnan, Filistin, Ürdün, Irak, Suudi Arabistan, Mısır, Tunus, Bosna, Kosova ve Azerbaycan’dan ilim adamları ve yazarlar katılacak. Programda ayrıca bugünün ilim heyetinde Çanakkale’de savaşmış gazilerin torunları da yer alacak. 

ÖZEL HAZIRLIK YAPILDI

Etkinliğin, 100 yıl önceki savaş ve zaferin tanıtılması açısından büyük önem taşıdığı belirtildi. Bu arada İlim Heyeti’nin 100. yılı dolayısıyla, daha önce Beyrut’ta basılan Arapça kitap, orijinali ile birlikte basıldı. Ayrıca, İlim Heyeti’nin mihmandarı Ali Vahid Efendi’nin hatıraları mahiyetindeki ‘Çanakkale Cephesinde Duyup Düşündüklerim’ isimli kitabı da latin harfleri ile basılarak dağıtılacak.

iLiM HEYETi

OSMANLI Devleti bu savaşın milletimize ve dünyaya bütün yönleriyle duyurulması için çeşitli faaliyetler yürüttü. Bu faaliyetlerin en belli başlısı, İstanbul’dan götürülen bir “Edebi heyet”in Çanakkale cephesini ziyaretidir. Çanakkale Muharebeleri sırasında 28 Haziran -10 Temmuz 1915 tarihleri arasında, zamanın Harbiye Nezâreti’nin davetlisi olarak Çanakkale Cephesi, bir grup edebiyatçıya (Ömer Seyfettin, Hamdullah Suphi, Ali Canip, Celal Sahir, Hakkı Süha, Faik Ali, Enis Behiç vs.) ziyaret ettirilmiş ve dönüşte de bu yazarlar intibalarını kaleme almışlardır. Benzer bir faaliyet, Suriye, Filistin ve Lübnan’dan 31 kişilik bir “ilim heyeti”nin Ekim ayındaki cephe ziyaretidir. “İlim Heyeti” denilmekle beraber, heyette ilim adamları dışında şairler, edibler, hatibler ve gazeteciler de bulunmakta idi. 

Vahdet

canakkalede-buyuk-bulusma_1.jpgcanakkalede-buyuk-bulusma.jpg

Bu haber toplam 695 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim