• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Cemal Şakar'dan Meselesi Olan Öyküler: Adı Leyla Olsun

Cemal Şakar'dan Meselesi Olan Öyküler: Adı Leyla Olsun
Öykü sanatlar içinde soy bir sanattır. Şiir kadar olmasa bile şiirden sonra en yalıtılmış söz yumağıdır. Az sözle çok mana ifade etme ve kelimelerle mevzuyu hissettirme sanatıdır.

İşte bu yolda yeni kuşağın öncü isimlerinden Cemal Şakar'ın 'Adı Leyla Olsun' kitabını Recep Şükrü Güngör değerlendirdi.

Cemal Şakar, her öykü kitabında bir yenilikle karşılıyor okuru. Son kitabı Adı Leyla Olsun’da da deneysel öykülerle okurunu şaşırtmaya devam ediyor. Mutfaktaki Öykü ve Utanç başlıklarını taşıyan iki öyküsü oldukça ilginç anlatıma sahip. Utanç öyküsünde yazar arkadaşlarına “Utanç” başlıklı bir öyküsünü gönderir ve yazarlardan o öykü ile ilgili değerlendirmeler alır. Öyküde biz sadece o değerlendirmeleri okuruz. “Utanç” öykünün başlığıdır ve bu konuda yazılmış bir öyküden bahsedilir ama öykünün kendisi yoktur. Öykünün varlığını Aylan bebekle hissederiz sadece.

Cemal Şakar’ın yeni tarzlar denediği ve hem yazar arkadaşlarını hem de okurunu yeni tarzıyla şaşırttığı, heyecanlandırdığı ve o yola sürüklediği görülmektedir. Öncü öykücülerin rolleri vardır. Onlardan biri de çığır açıcı olmaktır. Cemal Şakar, öyküde yaptığı ilginç denemelerle öyküde yeni imkanlara yol açıyor.

Mutfaktaki Öykü’de ise öykünün yazım süreci ile eleştirisi yer alıyor. Metnin yazılış serüveni ile metnin kendi kendini eleştirisi iç içe. Postmodern denen tarza uygun bir anlatım. Sırtımdaki Benöyküsü de bu minvalde deneysel unsurlar içeriyor. Doktora yapan bir kızın meşguliyeti, arkadaşlarının onunla buluşma isteği ama onun vakit darlığı çekmesi dile getirilirken, öyküye mesajlardan alıntılar yaparak öykü postmodern forma sokulmuştur.

Öykünün meselesi olmalı

Meselsiz öyküye karşı çıkan Cemal Şakar, bu kitaptaki her öyküde bir meseleyi ele alıyor. Olayları öykü formundan çıkarmadan, sanat bünyesinde ele alıyor meselelerini. Son kitaplarında ele aldığı konuların başında Orta Doğu’da yaşanan olaylar geliyor. Özellikle Suriye, Irak, Filistin meselesini öykü formuyla gündeme getiriyor. Sanatçı çağına tanık olmalıdır hükmüne uyarak yaşadığı çağı dillendiriyor.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/28633/cemal-sakardan-meselesi-olan-oykuler-adi-leyla-olsun

Bu haber toplam 1384 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim