• İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C

Cemil Ertem'den: 'Rasyonel-reel' değil, insani yeni bir siyaset

Cemil Ertem'den: 'Rasyonel-reel' değil, insani yeni bir siyaset
Öncelikle ekonomide nasıl bir yol izleyeceğimiz, hangi adımları atacağımız, ekonomi yönetiminde kim olursa olsun, genel hatlarıyla belli bizce…

Türkiye’de ve bölgemizde seçim sonrasının dinamikleri belli olmaya başladı. 

Öncelikle ekonomide nasıl bir yol izleyeceğimiz, hangi adımları atacağımız, ekonomi yönetiminde kim olursa olsun, genel hatlarıyla belli bizce… 
AB ve ABD tarafından gelen veri ve haberler, bizim daha önce vurguladığımız gibi, Türkiye’nin tarihi şansını öne çıkartıyor. Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) kolay kolay faiz artıramıyacağı artık ortaya çıktı. Çünkü Yellen ve ekibi (tabii Obama) 1995’te Clinton ve Greenspan’ın yaptığı hatayı yapmak istemiyorlar. 1995’te Fed’in doların değerini yükselterek (faizleri de tabii) girdiği yol, Bush iktidarını getirmiş ve dünya adeta cehenneme dönmüştü. Ama 1995’ten önce, Avrupa’da-Balkanlar'da- soykırıma varan katliamların olduğu iç savaşlar yaşandı. 

90’lar ve Balkanlaştırma… 

Yugoslavya’nın parçalanması ve Balkanlaştırma süreci, buradaki Almanya’nın yeni bir Post-Reich stratejisi, ABD’de Bush’la ortaya çıkan neocon saldırganlıktan ayrı değildi. Bütün bu süreçte, yani doksanlı yıllarda, Türkiye’deki cehennemi de hatırlayın. Koalisyon hükümetleri, krizler ve 28 Şubat gibi post-modern darbelerle Türkiye, dünyadaki bu cehennemden payını aldı. Bugün Bosna-Hersek’ten, Arnavutluk’a kadar bütün Balkan coğrafyası hala doksanlı yılların sancısını çekiyor. Türkiye bu kabustan, 2008’den sonra, Erdoğan’ın siyasi inisiyatifi ile çıkmayı başardı. Ve çıktığı ölçüde, kendi bölgesine de öncülük yapmaya başladı. Bunun için Erdoğan’ın dış gezilerini izlemenizi öneririm. Balkanlar'da, Ortadoğu’da, Arap coğrafyasında, Kafkasya’da, Afrika hatta Latin Amerika’da, yeni bir ekonominin ve siyasetin çıkışını bu dış gezilerde görebilirsiniz. Türkiye’nin bugün G-20’deki gücü ve önderliği, Balkan coğrafyasında ve Asya’da takip edilen ve eksen olarak görülen ülke olması tamamen buna bağlıdır. Şimdi bütün bu “gelişmekte olan ülkeler” coğrafyasında, Türkiye ve Erdoğan faktörünü hesap etmeden hiç kimse adım atamaz. 

Mısır örneği 

Bakın Mısır örneği çok çarpıcıdır. Sisi darbesi ve Mursi’ye verilen idam cezası, yalnız Ortadoğu’yu değil, dünyayı yeniden doksanlı yılların kabusuna döndürmek isteyen güçlerin en stratejik hamlelerinden birisidir. Mursi’ye verilen idam cezasının infaz edilmesi, yalnız insanlık için vicdani ve tamir edilemez bir yara olarak tarihe geçmeyecektir. Bu karanlık adım, Ortadoğu’dan başlayarak, Balkanlar'a kadar uzunan bütün bu büyük coğrafyada yeni iç savaşların da kapısını açacaktır. Bunun için, Türkiye’de Gezi ve 17 Aralık dahil, bütün bu süreçte olan bitenlerle Mısır darbesi ve Mursi’ye verilen idam cezası, aynı “üst aklın” ürünü olarak ortaya çıkmıştır. 
Şunu da çok açık söyleyelim; “ekonominin rasyonalitesi diyerek, Fed dahil olmak üzere, merkez bankalarının yüksek faiz aracını kullanarak ranta dayalı eski ekonomik paradigmayı sürdürmeye çalışması ve hükümetlerin de buna destek vermesi meselesi öyle teknik, salt ekonomik bir yaklaşım değildir. Bu yaklaşım öncelikle “rasyonel” falan değildir, sonra da oldukça politik bir stratejinin iktisadi ayağıdır. Bu yaklaşım-strateji- Mursi’ye verilen idam cezasını da içine alan bir yeni dünya savaşının ön adımıdır. İşte bundan dolayıdır ki, Türkiye’nin seçim sonrasında takip edeceği yeni ekonomi yolu çok açık olarak ortadadır. 
Türkiye, bilgi toplumuna geçişin bütün gereklerini yerine getirme doğrultusunda bir strateji izleyecektir. Mesela, bütün dayatmalara rağmen, Cumhurbaşkanı’nın başlattığı 5G tartışması bunun sembolik ama önemli adımlarından birisidir. Önümüzdeki günlerde, bu gibi açılım ve tartışmaları ekonominin diğer yerleşik-geleneksel- alanlarında da yapacağız. Başkanlık Sistemi, yeni Anayasa ve bu siyasi, hukuki adımların alt yapısı olacak yeni-özgün- bir büyüme modeli ve bu çerçevede ekonomi kurumlarımızın yenilenmesi, yeni ekonomi kurumlarının ortaya çıkması, özel sektörün, yine bu çerçevede teşviki ve yönledirilmesi önümüzdeki günlerin ilk adımları olacaktır. 

Devamı için: http://www.aksam.com.tr/yazarlar/cemil-ertem/rasyonelreel-degil-insani-yeni-bir-siyaset/haber-407255

Bu haber toplam 325 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim