• İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Cemil Kavukçu'nun Angelacoma'nın Duvarları İsimli Eseri Üzerine

Cemil Kavukçu'nun Angelacoma'nın Duvarları İsimli Eseri Üzerine
Rıdvan Tulum, usta öykücü Cemil Kavukçu'nun Angelacoma'nın Duvarları isimli eseri hakkında bir değerlendirme yazısı yazdı.

Fethi Naci’nin, ‘elinin değdiği her şey öykü oluyor’ dediği Cemil Kavukçu’dan bahsederken başka bir tanımlama geliştirme girişiminde bulunmak sanırım doğru olmayacaktır.

Bir yazarın ilk gençliğinde topladığı delillerin, o yazarın edebi hayatının en önemli parçası olduğunu söyleyebiliriz. Oluşumunu merak ettiğimiz hikâyelerin, romanların, şiirlerin büyük bir çoğunluğunun bize gelmeden önce uğradığı ilk duraktır çocukluk günleri. Her eser, kurgunun yanında otobiyografik bir durum tarafından tertiplenir belki de ama tam anlamıyla ilk gençliğini önümüze serme yürekliliği gösteren yazar sayısının bir hayli az olduğununu göz önünde bulundurursak, belki de bu eserin kuvveti ve kıymeti bir kat daha artar.

‘Nereden besleniyorsunuz’ gibi klişe bir soruya verilen en sade ve en doğru cevap olarak karşımızda durur çocukluk günleri; ilk gençlik ve hayata karşı bir tavır takınmaya meyledilen o eski anılar. Evet, anılar zaman aşımına uğramayabilir.

Usta Öykücü Cemil Kavukçu’nun otobiyografik bir anlatı olarak kaleme aldığı bu kitapta, İnegöl’de geçen ( eski adı Angelacoma) yaşamı, tek düze bir hayat içinde kurduğu çocukça ve yürekli hayalleri, kasabanın sinema salonunda geçirdiği günler, panayırlar, çizgi romanlara olan sevdası, kendi sinemasını yaratma çabası, kötü öğrenciliğini görüyoruz diyebilirim. Babasıyla hiç arkadaş olamayan, aradaki o katı ve kitlenmiş mesafeyi bir türlü aşamayan, bir dönüşüm içinde olan, giderek büyüyen ve giderek kendini yaralayan bir çocukluk Cemil Kavukçu’nun bizlere anlattığı.

Hayalleri olan ve hayallerinin peşinden gitme yürekliliği gösteremediği günlerde bir gencin boşvermişliğini görmek için onun bu hayatına bir müddet misafir oluyoruz, kuvvetli bir resim aşkı giderek bir şüpheye dönüşmekte, edindiği arkadaşlar, fırlama öğrencilik dönemi, yaşadığı o hastalık sonrasındaki ruh hali.  Bir yazarın hayatından ne kotarmak istiyorsak, işte orada…

Devamı için: http://kulturgundemi.com/edebiyat/cemil-kavukcunun-angelacomanin-duvarlari-isimli-eseri-uzerine-haber-10520

Bu haber toplam 407 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim