• İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Cemile Sümeyra’ya: Yokluğunun Takviminde Düşülmüş Notlar

Cemile Sümeyra’ya: Yokluğunun Takviminde Düşülmüş Notlar

''Çok ince ve çok derin bir çocuk Cemile. Çok da kırılgan. Yüzüne baksam dokunuyor bana. Merhamet yumağı gibi sanki.'' Hatice Ebrar Akbulut; yayınlanmış üç inceleme kitabı ve yayınlanmamış bir inceleme ve öykü kitabıyla Cemile Sümeyra’yı onunla yolu kesişenlere; Mustafa Şahin'e, Yunus Develi'ye, Betül Şimşek Öztürk'e, Hasan Hüseyin Çağıran'a, Feyza Dursun'a ve diğer dostlarına, komşularına sordu.

Aynı şeyin peşinde, izinde ve içinde olanlar, sevinçte ve kederde ortaklığı bulunanlar birbirlerinin kardeşidir. Dostluk gemisini, böyle bir ilişki içerisindekiler yürütebilir. Onlar için tanışıklık, yüz yüze gelmekten daha evvel bir şeydir. Örneğin, bir proje/konsept dâhilinde birtakım yazarlardan, bazı sanatçıların görsel yapıtlarını incelemeleri ve yorumlamaları istenir. Peter Waterhouse’a yüz yüze tanışmadığı Julius Koller’in fotoğrafları düşer. Ne ki bu projeye başlanıldığında, Koller’in aniden gelen ölüm haberiyle Waterhouse sarsılır. Bundan sonra Koller’i fiziksel olarak tanıma olanağı ortadan kalkar. Fakat içinde, Koller’e ulaşma ve onu tanıma isteği uyanır. Bu iş, bir anda, bütün işlerden daha önemli hâle gelir ve bambaşka bir anlam kazanır. Koller’in vedası, yeni bir dostluğun başlangıcıdır. Waterhouse, Koller’in geride bıraktığı eserleri aracılığıyla onu tanımaya, onun dünyasına girmeye çalışır. Sanatçı kişiliği ve kimliği üzerine kafa yorar. Böylece Başka İnsanlarisimli bir eser ortaya çıkarır.
 
Roman ve eleştiri yazılarıyla bilinen Philippe Sollers, Roland Barthes’la uzun yıllar mektuplaşır. Onun yazarlık tecrübelerinden beslenir. Bir gün, hayranlık duyduğu ve çok sevdiği Barthes vefat edince derin bir sessizliğe gömülür. Barthes gitmiş olsa bile Sollers’e büyük bir dostluk bırakır. Sollers artık bu dostluğa, can arkadaşı Barthes’in geride bıraktığı eserleri ve mektuplarıyla tutunur. Arkadaşı hakkında en güzel portre yazılarını yazar ve en güzel bilgileri verir. Sonunda, dört deneme yazısı ve mektuplardan oluşan Roland Barthes’ın Dostluğu kitabı ortaya çıkar.
Bu haber toplam 862 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim