• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Ceren Kenar: Одна минута[i]

Ceren Kenar: Одна минута[i]
[i] Rusça one minute, bir dakika

Türkiye ve Rusya'nın tarihlerinde dostluktan ziyade ihtilaf var. Son on yıl boyunca iki ülke arasında fikir ayrılıkları devam etti. 

Karadeniz, Kafkaslar, Ermenistan, enerji politikaları konusundaki görüş ayrılıklarına, Rus istihbaratının Türkiye'de Çeçen liderleri hedef alan operasyonları eşlik etti.

Fakat tüm bu fikir ayrılıkları “anlaşmamak üzere anlaşan” bu iki bölgesel güç arasındaki diplomatik jestleri engellemedi. Hatta bu jestler zaman zaman Batı kamuoyunda, Türkiye'nin NATO'dan uzaklaşması olarak yorumlandı.

Peki ne oldu da Rusya ve Türkiye arasında bu centilmenlik paktı bozuldu?

Suriye'de iki tarafın birbirine zıt pozisyonları yeni değil. Rusya kanlı Esad rejiminin ilk günden beri hem siyasi anlamda hem de ekonomik ve askeri açıdan sponsoru oldu. Lakin Rusya'nın aktif olarak Türkiye'nin Suriye sınırında Türk yetkililerin bir etnik temizlik girişimi ve önemli bir ulusal güvenlik olarak gördüğü operasyonları Türkiye için bir kırmızı çizgi anlamına geliyor.

Rusya'nın bu konuda defalarca kere uyarılmış olmasına rağmen, Türkiye'nin hassasiyetlerini hiçe saymasının kaçınılmaz sonucu Türkiye'nin değişen angajman kurallarını yerine getirmesi oldu. Bu Rusya'ya genel manada da verilen bir “one minute” uyarısı.

Devamı: http://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/ceren-kenar/588981.aspx

Bu haber toplam 525 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim