• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Cihan Aktaş: Ormana atılan kızlar

Cihan Aktaş: Ormana atılan kızlar

Bir kez daha hatırladığımız 28 Şubat süreci, kendi hikayelerini yüksek sesle dillendirenlerle, geçmişi yeniden yazanların sesleri birbirine karıştığı için hep eksik konuşuluyor. Dönemin garip, tuhaf kurgusu içinde öne çıkan manşetlerin geçen yıllar içinde layıkıyla irdelenmeyişi, gerçeklerin geri planda kaybolmasının sebebi. Başka olaylar da oldu, zamanında fark etmedik, çünkü kahramanları ailelerine zarar gelebilir diye susmaya mecbur hissettiler kendilerini.

Bir çocuk, İlknur Daşdemir, Belgrad Ormanları’nda gerçekleşen altı yedi saatlik koşusunu daha sonra unutmaya çalıştı, pek az söz etti insanlara, ailesinin başına bir kötülük gelebilir diye. Ben orada yoktum, sen de yoktun, kim bilecekti.

Bir gemi düğününde tanıştık belgeselci Fatma Aydın’la. “Şubattan Sonra” isimli 2015’de TRT’de yayımlanan belgeselinden konu açıldığında, 28 Şubat’a götüren tarihlerden birinde Belgrad Ormanları’na atılan öğrencilerden söz etti. Nasıl duymadık, niye hiç yazılmadı, bilmemek nasıl mümkün olabilir? Sadece bir okuldan yirmi kadar öğrenci, okula girerken başlarını açmak istemedikleri için bekledikleri alandan polis arabalarına bindirilerek Belgrad Ormanları’na götürülmüş, takriben beşer kilometre arayla arabalardan indirilerek ormana terk edilmişlerdi. Ders olsun, akılları başlarına gelsin, bir daha okulun önünde toplanamasınlar… Belgrad Ormanları şimdiki kadar şehre açık bir alan değil üstelik. Aydın’la konuştuktan sonra internette belgeseli buldum ve izledim. Daha sonra İlknur Daşdemir’e ulaşıp ormana terk edilme olayı üzerine not ettiğim soruları sordum. Bu yirmi iki yıl boyunca hiç mi anlatmamıştı başından geçenleri? Ormanda hiç kimseye rastlamamış mıydı altı yedi saatlik koşusu sırasında? Bir süre hep ormana atılan o çocuklarla yaşadım, gece gündüz. Korkutucu bir masaldı içinden geçilen, Fatma Aydın belgeselinde yer vermeseydi yine de bilinmeyecekti. Kurgusal suçlarla ekranlardan teşhir edilen, fadimeşahinleştirilme mizanseniyle ise vakarın sağladığı korunmadan, “mahalle sempatisinden” mahrum bırakılmak istenen genç kızlar, üzerlerine yağan tehdit ve hakaretleri ancak yirmi yıl sonra dile getirebildiler.

Devamı: http://www.gercekhayat.com.tr/yazarlar/ormana-atilan-kizlar/

Bu haber toplam 721 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim