• İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C

Cihan Aktaş: Sınıra dayanan yabancı

Cihan Aktaş: Sınıra dayanan yabancı
“Yabancılarız biz, mülteciler, kadın erkek yurtsuz kaldık, sığınak sığınak!”Notre Dame de Paris Operası’nın sahnelerinde sınırları zorlayan göçmenlerin çığlığını canlandırıyor, Honduraslılar’ın göçü.
Önceki hafta gerçekleşen Kongre ara seçimleri öncesinde güneyden gelen yeni göç dalgası üzerinden taraftarlarını çoğaltmaya çalıştı Trump. “Bunlar güneyden sürekli geliyor, önce kendileri, sonra da akrabalarını getiriyor, ekonomiye zarar veriyorlar. Bunların yüzünden işsizlik artıyor, güvenliğimiz tehlikeye giriyor. Demokratlar’dan cesaret alıyorlar” diye konuşmalar yaptı sürekli. Bu söylemin etkili olduğu kesimlerden biri, yerleşmeyi sürdüren göçmenler. Misafir misafiri istemiyor.
Kim en ağır şartlar halinde sürecek bir göçe katılmak ister ki… Dünya ülkeleri içinde en yüksek cinayet oranına sahip ülkelerden Guatemala, Honduras ve El Salvador; işsizlik ve yoksulluk cabası. Dokuz milyon nüfusa sahip Honduras, dünyada cinayet oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri. Çete kaynaklı şiddet, uyuşturucu ticaretinin getirdiği çatışmalar ve yolsuzluk yıllardır ülkenin gündelik hayatında kökleşmiş durumda. Şimdilerde ABD’ye doğru gerçekleşen, toplumun zayıf kesimlerini etkileyen şiddetin sebep olduğu ilk göç değil. Ancak bir göç ilk kez sivil toplum örgütlerinin desteğiyle ve her aşamada yayılarak gerçekleşiyor. Yolculuğu, 12 Ekim’de Honduras’ın suç oranı yüksek şehri San Pedro Sula’da, otobüs terminalinde bir araya gelen yüz altmış kişi başlattı. Grubun sayısı sınırlıyken, sosyal medya paylaşımlarından sonra katılımlar hızla artmaya başladı. Önce Guetemala’ya, ardından Meksika’ya geçen göçmenleri aşırı sıvı kaybına karşı su bulamamak ve suç çeteleri tehdit ediyor; aralarında bayılanlar oluyor. Geceyi yol üstündeki izbe mekanlarda geçiriyorlar. Gümrüklerde pasaport kontrolleri bezdirici bir ağırlıkta işliyor. Ancak adım başı katılım olduğu için, geri dönüşler yaşansa da her aşamada sayıları artıyor. Kalabalıklar halinde yürüyüş göçmenlerin çetelere karşı güven duymalarını sağlıyor.
Göçmenlerin sayısı konusunda farklı bilgiler var. Muhafazakarlara göre sayıları on bini aşıyor, solcular ise bu sayının bilinçli olarak abartıldığını, sığınmacıların en fazla iki bin kişi olduğunu öne sürüyor. BM temsilcilerine göre 22 Ekim’de bu sayı yedi bine ulaştı. Trump muhalifleri, Kongre seçimleri nedeniyle göçmen sayısının bilerek abartıldığı görüşünde. Elbette güneyden gelen sığınmacı grupları üretilmiş bir olgu değil, daimi bir gerçeklik. Ancak Honduras’tan gelen kafile konusunu Trump, seçmenini birbirine kenetleyecek bir tehdit olarak yansıttı. Sınırda taş atarsa karşılık bulacak göçmenlerden söz etti konuşmalarında. Niyeti sınırdan geçmek olan göçmen niye taş atma yoluna gitsin, o zaten yardıma muhtaç vaziyette, rüyasının peşinde geldi oralara…
Bu haber toplam 445 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim