• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Cihan Aktaş: Yılların birikimi: İslamcı dergiler

Cihan Aktaş: Yılların birikimi: İslamcı dergiler
İLEM, geçtiğimiz hafta İslamcı dergilerle ilgili bir sempozyum düzenledi. Bu sempozyumda geniş planda ele alındığı gibi “İslamcı dergiler” zengin bir içerik gösteriyor.

Gündemi ve olguları kendi dönemlerine hâkim muhafazakâr/sağ dilin ötesinde yorumlayanlar, İslamcı dalganın yükselişe geçmesinde etkili oldular. Valery’nin şairlerin kendi kamularını kurduğunu anlatan bir cümlesi var. İslamcı dergiler de kendi kamularını kurmanın arayışı içinde yayınlardı. Profesyonellikten ziyade gönüllülüğü, imece usulünü esas almaları başlıca nitelikleriydi galiba. Bu açıdan da nadiren süreklilik gösterebildiler.

İslamcı dergilerden söz edince İslamcılık olgusunu konuşmak gerekiyor önce. Kuşkusuz İslamcılık yükselirken eksik olanı hatırlatan, faaliyet ve sorularla eksik olanı gündeme getirme ihtiyacıyla oluşan bir hareket. Bu açıdan bakılacak olursa da temel İslami kavramları dönemin icapları açısından yeniden ele alan bir dalga İslamcılık; dolayısıyla dönemsel.

Tanıdığım ilk İslamcı dergiler, 1976-77’den itibaren ağabeyim Ümit Aktaş’ın elinde gelirdi evimize. Cami önlerinde dergi satan gençlerden biriydi ağabeyim. Tevhid, Şura, İslami Hareket, İktibas… Tevhid’in bünyesinde Rayet isimli kadınlara yönelik bir ilave de yayımlanmıştı. Büşra Bulut’un üzerine çalıştığı bu ilavede tesettür, sömürü ve istismar düzenlerinin köleleştirmeye çalıştığı kadınlar için kişiliklerini koruyacak bir değerler manzumesi olarak tanımlanıyordu. O dönemde başörtüsü yasağı nedeniyle bir alan sıkıntısı yaşayan kadınlar için düşüncelerini tazeleyen metinlere yer veriliyordu Rayet’te. Bu ilavede kadın konusunu gazete ve dergilerde sıklıkla görüldüğü üzere mutfak ve moda başlıklarının ötesine taşıdığı için de farklıydı. Hele bugünden bakıldığında sorunsuz değildi içeriği, ancak toplumsal karşılığı olan kamusal alan meselesine açıklığıyla geliştirici bir yönü vardı.

Devamı;: http://www.gercekhayat.com.tr/yazarlar/yillarin-birikimi-islamci-dergiler/

Bu haber toplam 738 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim