• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Çocuk Edebiyatı Buluşmaları’nın Dördüncüsü Gerçekleşti

Çocuk Edebiyatı Buluşmaları’nın Dördüncüsü Gerçekleşti
Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatı Buluşmaları’nın dördüncüsü TYB İstanbul’da gerçekleştirildi.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi, Çocuk Vakfı, İBB Kültür Daire Başkanlığı ve Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü’nün birlikte düzenlediği Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatı Buluşmaları’nın dördüncüsünde ‘Medya Toplumunda Çocuk Edebiyatının Yaşı Küçülüyor mu?’ sorusu etrafında söyleşi gerçekleştirildi.

Çocuk Vakfı Başkanı ve Şair-Yazar Mustafa Ruhi Şirin’in öncülüğünde hayata geçirilen buluşma TYB İstanbul Şubesi, Sultanahmet Kızlarağası Medresesi’nde düzenlendi. Şirin, verdiği önemli bilgilerin yanı sıra ve tecrübelerini de paylaştı.

Daha önceki buluşmalarda ‘Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatı, Edebiyatın Nesi Olur?, Bir Medeniyet İçin Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatının Anlamı Nedir?, Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatı Tek Tip Modernleşmenin Enstrümanı mıdır?’ gibi sorulara etraflıca cevaplar veren ve katılımcıları aydınlatan Şirin, bu kez ‘Medya Toplumunda Çocuk Edebiyatının Yaşı Küçülüyor mu?’ sorusuna dikkat çekti.

Mustafa Ruhi Şirin şunları söyledi:

“Okul öncesi ve çocuk ve ilk gençlik edebiyatı işlev değişikliğine uğrayarak günümüze ulaşmıştır. Geleneksel çocuklukta çocuk edebiyatı sözel ağırlıklıdır ve ideal çocuk anlayışı merkezdedir. Modern çocuklukta çocuk edebiyatının geliştirici bir işlevi öndedir. Postmodern çocuk edebiyatı ise çocuğu özgürleştirici bir işleve sahiptir. Üç çocuk anlayışının başat işlevi sosyalleştirici roldür.”

Alman Yazar Winfred Kaminski’nin, “Günümüzde çocukluk, bilhassa televizyon çocukluğu, okul çocukluğu ve gelecek çocukluğudur. O, medya çocukluğudur” şeklindeki sözlerini aktararak konuşmasını sürdüren Şirin, ‘Bugünün çocuğu yazı değil, medya çocuğudur. Medyanın etkisinde görsel dilin egemen olduğu bir yayıncılık oluşmaktadır. Çocuklarımız yazıdan giderek uzaklaşmaktadır. Bu tehlikeli bir durumdur” dedi.

Bu haber toplam 851 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim