• İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C

Çocuklar Hazreti Ömer'in adaletini tanımalı

Çocuklar Hazreti Ömer'in adaletini tanımalı
Adil Akkoyunlu'nun 'Hz. Ömer ve Adaleti' kitabı, Hz. Ömer gibi tarihin asla unutamayacağı bir şahsiyeti çocuklara sevdirmenin ve örnek edindirmenin derdinde. Fatih Pala yazdı.

Bugünün çocukları çok nasipli, çok bahtlı gerçekten. Artık eskisi gibi kendilerine öyle sadece kıyafet, oyuncak vs. üretilen bir kesim olarak durmuyor karşımızda çocuklar. Kendileri için kitaplar yazılan, kendi zihin ve hayal dünyaları için öyküler, hikâyeler, olaylar ve konular üretilen ciddi bir muhatap kitlesi artık onlar. Onun için nasipli, onun için bahtlıdır bugünün minik yürekleri.

Tabi madalyonun diğer yüzünde kirliliklere yol alış yok mu, var elbette, üzülsek de buna! Bu küçük dünyalara hizmet etme adına bu işi ranta, ticarete dönüştürenler yok mu? Hiç olmaz olur mu? İnsandan her şey beklenir mi beklenir. Bugün çocuk edebiyatı adı altında ne küstahlıklar dönüyor, Allah bilir. Biz, bu kara ve karamsar bulutlara sırtımızı dönüp aydınlığın simgesi ve ta kendisi olan güneşe göz kırparak çocuklarımızın küçümen dünyalarında kocaman ve etkisi/ rengi bir ömür sürecek izler bırakmanın amacında olan kıymetli yazarlarımızdan Adil Akkoyunlu’nun Çıra Yayınları arasından Nisan-2015'te süzülüp gelen Hz. Ömer ve Adaleti kitabına uzanalım. “Çocuklar İçin İslam Tarihi” serisinin dördüncü kitabı oluyor bu çalışma.

Müslüman olunca sosyal hayatı alt üst edip dengeleri değiştirdi

Hz. Ömer efendimizi büyükler az çok, iyi kötü tanıyorlar da ya çocuklar, ya küçükler tanıyor mu; tanıyorlarsa ne kadar tanıyorlar? Asıl onların tanıması gerekmez mi? Zihinlerindeki ve hayallerindeki baba, amca, dayı, dede profilini Hz. Ömer kalıbına uydurmak ve giydirmek istemezler mi? Babalarının, amcalarının, dayılarının ve dedelerinin onun gibi olmasını beklemezler mi? Hepsinden öte, kendileri Hz. Ömer olmaya gayret göstermezler mi?

Adil Akkoyunlu, kitabında, Ömer radıyallahu anh’tan genel hatlarıyla bahsederek işe başlamış. Ayrıntıya girmeden önce tanışılacak kişiden muhataba hafiften söz etmek, örnek ve dikkate alınacak bir davranış. Minik dostlarımız, ilkin edindikleri bu fikirleriyle o şahsı biraz daha merak edip onun bir an önce nesi var, nesi yok öğrenme yoluna koyulacaklardır. Kitapta, dönemin yaşantısını resmeden çizimlerin sayfaların altına ve üstüne yerleştirilmiş olması, hem bilgilendirici ve hem de hayal süsleyici olmuş. Bu noktada, yeri gelmişken yayıncıyı tebrik etmeli bu uygulamalarından ötürü.

Çocuk-büyük herkesin anlayacağı sadelikte yazılan kitap, Hz. Ömer gibi tarihin asla unutamayacağı bir şahsiyeti sevdirmenin ve örnek edindirmenin derdinde. Fazla malumata girmeden özet olarak sunulmaya çalışılmış olaylar ve olgular. Bu da özellikle çocuk okurlar için biçilmiş kaftan. Büyüyünce daha çok tanımaları gereken Hz. Ömer’i hemencecik zihinlerine kazısınlar ki, daha öğrenecek çok şey ve daha tanış olacakları, örnek alacakları çok şahsiyet var.

Akkoyunlu, hemen girişte, Hz. Ömer’in Müslüman olunca sosyal hayatı alt üst edip dengeleri değiştirdiği bilgisiyle okuru bu güzel öncünün hayat iklimine çekiyor. O Hz. Ömer ki, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimizin yetiştirdiği ikinci büyük adam, O’nun en yakın dostu, İslam’ın tavizsiz bekçisi, İslam devletinin ikinci halifesi ve kişiliğinde adaletin somutlaştığı insandı. Kullara kulluk eden nice insanın barış, sevgi, güven ve adalet dini olan İslam’la tanışmalarına büyük katkısı olandı. Zalimin karşısında oldukça haşin ve sert, mazlumun yanında yumuşak ve gözleri yaşlı; kimsesizlerin kimsesi, dulların, yetimlerin, yaşlıların, muhtaçların yardımına kendini adayan, onlara sırtında yiyecek, giyecek taşıyan, yönetimlerinden sorumlu olduğu halkın dertleriyle dertlenen eşsiz bir idareci ve şefkatli bir devlet başkanı idi O radıyallahu anh.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/21251/cocuklar-hazreti-omerin-adaletini-tanimali.html

Bu haber toplam 982 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim