• İstanbul 20 °C
  • Ankara 13 °C

Çünkü oruç terketmek demektir

Çünkü oruç terketmek demektir
''Ramazan geldiğinde, cennetin kapıları açılır ve cehennemin kapıları kapanır, şeytanlar zincirlenir.'' Muhyiddin İbn Arabi hazretleri, Sahih-i Müslim'de yer alan bu hadisi Fütuhat-ı Mekkiyye'de şerhediyor.

Oruç, Allah'tan başka herkesten gizlenmiştir

Müslim, Ebu Hureyre'den Resulullah'ın şöyle dediğini aktarır: 'Ramazan geldiğinde, cennetin kapıları açılır ve cehennemin kapıları kapanır, şeytanlar zincirlenir.'

Ramazan'ın gelişi oruca başlamanın sebebi olunca, Allah cennetin kapılarını açmıştır. Cennet ise, örtmek demektir. Böylelikle oruç ( tutan ), Allah'tan başka kimsenin bilmediği örtülü bir davranışa girmiştir. Çünkü oruç terk etmek demektir. Gözlere görünecek şekilde ( bir şey yapmak anlamındaki ) ya da organlarla yapılacak şekilde olumlu bir davranış değildir. Dolayısıyla oruç, Allah'tan başka herkesten gizlenmiştir. İnsanın oruç tuttuğunu Allah'tan başka kimse bilemez. Oruçlu ise, şeriat tarafından 'aç kalan' diye değil, ( kendini tutan anlamında ) 'oruçlu' diye isimlendirilmiştir.

Cehennem kapıları kapanınca ne olur?

'Allah cehennem kapılarını kapatır.' Cehennem kapıları kapandığında ise, nefesi kendine döner. Böylelikle sıcaklığı katmerleşir ve kendi kendini yemeye başlar. Oruçlu da doğasının hükmü karşısında böyledir. Oruç tuttuğunda, doğasının ateşinin kapıları kapatılır ve serinletici şeyleri kullanamayacağı için oruç nedeniyle ilave bir sıcaklık hisseder. Bunun acısını da içinde bulur. Gerçekleşmesiyle rahata ereceğini zannettiği yemeğe karşı arzusu katmerleşir. Böylelikle yiyecek ve içeceklere ulaşma kapısının kapanmasıyla arzusu güçlenir.

Benzersiz bir ibadetle benzersiz Allah'a yaklaşana, şeytanlar uzaktır

'Şeytanlar zincirlenir.' Şeytanlar, uzaklık özelliğidir. Oruçlu ise, samedanilik ( hiç bir şeye muhtaç olmamak ) özelliğiyle Allah'a yakındır. Çünkü o, misilsiz bir ibadeti yerine getirmektedir. Böylelikle onunla 'Benzeri bir şeyin olmadığı' zata yaklaşmaktadır. Bu özelliğe sahip olan kimse hakkında şeytanlar zincire vurulmuş demektir. Bir hadiste 'Şeytan Ademoğlunun damarlarında kanın dolaştığı gibi dolaşır, onun dolaşma yerlerini açlık ve susuzlukla daraltınız.' denilir. Başka bir ifadeyle bu sebepler ( yemek, içmek vb. ), şeytanın insanda yapmak istediği onu gereksiz işlere yönlendirmek gibi amaçlara yardımcıdır. Gereksiz işler, izin verilmiş davranışlara ilave şeylerdir.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/20889/cunku-oruc-terketmek-demektir.html

Bu haber toplam 1029 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim