• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

D. Mehmet Doğan Erzurum’da Âkif"i Anlattı

D. Mehmet Doğan Erzurum’da Âkif"i Anlattı
D. Mehmet Doğan Erzurum’da; “80 Yıl Sonra Mehmed Âkif” başlığı altında konuştu.

Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi ve Atatürk Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği “80 Yıl Sonra Mehmed Âkif” konferansı Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi salonda yapıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şube Başkan Yardımcısı Yusuf Kotan’ın sunumunu yaptığı konferansta açış konuşmasını Şube Başkanı M.Hanefi İspirli yaptı.

“Ak Sakallımız, ağabeyimiz Mehmet Doğan’ın Âkif ile ilgili konferansı 80 yıl sonra İstiklal Şairini bir kez daha anmamıza vesile olacak. TYB Erzurum şubesi 2016’nın ilk gününe ‘Hatıralardaki Erzurum’ kitabını yayınlayarak girmişti, son gününde de yine bir faaliyetle durmaksızın yoluna devam ediyor” dedi.

dogan-1.jpgTürkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, üniversite öğrencilerine ve diğer katılımcılara Mehmed Âkif Ersoy’un özellikle Ankara’ya gelişi, İstiklâl Marşı’nın kabulü ve sonraki süreci anlattı.

Doğan, Âkif’in edebi kişiliği ve kurtuluş mücadelesindeki rolü hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Ankara’ya ilk davet edilen şair yazarın 1920 yılında Mehmet Âkif olduğunu hatırlatan Doğan, 1921 yılında yazdığı İstiklâl Marşı'yla Millî Mücadele'ye ümit ve iman telkin ettiğini söyledi.

TBMM’de kendisinin Burdur Milletvekili ve İslam Şairi olarak kayıt edildiğini ifade eden Doğan, “Mehmed Âkif’in ilk kitabı Safahat 1911 yılında yayınlandı. Arkasından 1912, 13, 14’te diğer kitapları yayınlandı.

Yazdığı kitaplar Mehmed Âkif’e 'İslam Şairi' unvanının verilmesine yol açtı. Mehmed Âkif, Ankara’ya 'İslam Şairi' olduğu için davet edildi. Millî Mücadele'nin manevi cephesini kuvvetlendirmek için Mehmet Akif’e ihtiyaç vardı. Millî Mücadele, başlangıçta kuvvetli din duyguları üzerine kurulmuştu. Millî Mücadelede, silah kadar Mehmed Âkif’in yazdığı metinlerin de önemi vardır.” dedi.

İstiklâl Marşı yazılması sürecini anlatan Doğan, “İstiklâl Marşı, büyük bir zaferden sonra yazılmadığı için Millî Mücadele'nin ondan sonrasında büyük etki uyandırıyor. İstiklâl Marşı'yla diğer şiirleriyle, kendisi bizzat cephe gerisine gidiyor, bu mücadeleyi ayakta tutuyor. Millî Mücadele'nin kazanılmasında hiç şüphe etmeyin ki bu metinlerin de rolü var. Yani insanlar mücadele ederken bir fikir arka planı, heyecan arka planı olması lazım onu da Mehmed Âkif sağlıyor. Millî Mücadele boyunca kendisine verilen vazifesini yapıyor.” diye konuştu.

İstiklâl Marşı yarışmasına girmesi için Hamdullah Suphi Tanrıöver’in ısrarcı oluşunun arkasında yukarıdan bir emir alınmış olduğuna inandığını söyleyen Doğan; o dönemde yaşayan birçok tanınmış şairin değil de Âkif’in seçilmiş olmasının önemli olduğunu vurguladı.

Mehmet Âkif’in, 1912 Balkan Harbi'nde İstiklâl Marşı şiirini kafasında taşıdığını kaydeden Doğan, ayrıca, Millî Mücadele'nin 1923 yılında zaferle sonuçlandığını ve Mehmed Âkif’in, bu tarihten sonra İstanbul’a milletvekillerine verilen İstiklâl Madalyası ve tüfekle döndüğünü sözlerine ekledi.

Âkif’in Mısır’da yoksulluk içerisinde yaşadığını, vefatından altı ay önce de Türkiye’ye geldiğini hatırlatan Doğan, cenazesine sahip çıkılmasın diye telgrafların gönderildiği Âkif’e bunlara rağmen üniversite öğrencilerinin sahip çıktığını; ölümünden 80 yıl sonra hiç kimsenin bu kadar önde olmadığını anılmadığını söyledi.

Konferansa; Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof.Dr.Mustafa Ilıcalı, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Nihat Yatkın, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hüseyin Koçan, İl Kültür Ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, TYB Erzurum Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Prof.Dr. Ömer Özden, İsmail Bingöl, Reşat Coşkun ve değişik fakültelerin dekanları, öğretim üyeleri, STK Başkanları da katıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan’a Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Yatkın’a İl Kültür Ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, Erksen Akademi Müdürü Mustafa Kızılyar’a Şube Başkanı M. Hanefi İspirli birer şilt verdi.

2-1.jpg

Bu haber toplam 1738 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim