• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

D. Mehmet Doğan: “İnsan kimliğini kültürü belirler”

D. Mehmet Doğan: “İnsan kimliğini kültürü belirler”
Bolu’da Yazarlık Mektebi’nin açılışında konuşan D. Mehmet Doğan, gençlerin ufuk açıcı faaliyetlerle yarına hazırlanmasının önemine değindi.

Bolu Valiliği himayelerinde Bolu Belediyesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında yürütülen Köroğlu Yazarlık Okulu’nun 2.’si bu yıl genişletilerek Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencilerinin de dahil edilmesiyle devam ediyor. Programın açılışına Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkanı Yardımcılarıİhsan Ağcan ve Emine Davarcıoğlu, Milli eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, Milli Eğitim Şube Müdürümüz Muvafık Kılıç, Köroğlu Yazarlık Okulunda eğitim verecek yazarlar, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

 

Bolu’nun 5 lisesinden 25’er öğrenci ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden 125 öğrencinin, Köroğlu Yazarlık Okulu Projesi kapsamında kurulacak atölyelerde eğitim alacağı projenin açılışlında konuşan Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, “Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Köroğlu Yazarlık Okulu’nu tekrar başlatmanın sevincini yaşıyoruz. Geçen eğitim öğretim yılında yaklaşık 8 aylık bir süreçte şiir, hikaye, portre ve deneme atölyelerinde çalışmalarımızı başarıyla tamamladık. Proje bitiminde ise “Köroğlu Şiir Vakitleri“ ve “Gelecek Düşleri” adında iki kitabın basımını gerçekleştirdik. Bu yıl ise öğrencilerimiz geçen yıldan farklı olarak hikaye atölyesinde Yazar Güray Süngü, deneme atölyesinde Yazar İbrahim Eryiğit, güzel sanatlar atölyesinde ise Osman Suroğlu öğretmenlerimizle birlikte olacaklar.  Medeniyet Söyleşilerinde ise; Mehmet Doğan, Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Zaman, Yazar Hüseyin Su ve Türk Halk Müziği Sanatçısı Bayram Bilge Tokel bizlerle olacaklar. Bizim asıl amacımız özü ve sözü doğru insanlar ve aydınlar yetiştirmektir.” ifadelerini kullandı.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Mustafa Alişarlı, “Benim bu projeden beklentim çok. Önemli çıktıları olacağı kanaatindeyim. Bunun da olması için öğrencilerimizin sabırlı ve azimli olması gerekiyor. Eğer biz bu başarıyı sağlarsak önümüzdeki dönem öğrencilerimizle üniversitemizde sosyal ağırlıklı bir dergi çıkartmayı aynı zamanda karikatür ağırlıklı bir dergi çıkartmayı planlıyoruz. Ümit ederim faydalı bir çalışma olur.” diye konuştu.

Eğitim ve kültürün önemine değinen Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Kafamızda olgunlaştırdığımız bir şehir tasavvurumuz var. Bu şehir inşallah dünyada yaşanabilir şehirler arasına girecek. Ama kültürel anlamda yaptığımız çalışmalarda biraz daha geri de olduğumuzu görüyoruz. Bunu yapacak olanda işte bu kurumlar ve sizlersiniz. Bu konularda sıradan insanlar olarak mevcut hayatı devam ettirebilirsiniz ve yahut da bu yetişme imkanlarını değerlendirerek hem ülkemize hem dünya insanlığına örnek olacak hem yazıda hem resimde, müzikte özel insanlar olabilirsiniz. Bu konuda hem milli eğitim müdürlüğümüz hem üniversitemiz böyle bir çalışmaya kucak açıyor. Valimiz bu işin başında. Bizlerse emrinizdeyiz.” dedi.

Bolu Valisi Aydın Baruş, gençlere hitaben yaptığı konuşmasında “Sevgili gençler, sizler bugün çok önemli bir cesaret gösterdiniz ve böyle bir çabanın içerisine giriyorsunuz. Geçen yıl başlattığımız Köroğlu Yazarlık Okulu projesi kapsamında katılımcı gençlerimiz çok önemli kazanımlar elde ettiler. Gelecek hayatlarında kendilerine yol gösterecek deneyimler elde ettiler.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, “Kelimelerin Seyir Defteri” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Köroğlu’nun Çin seddinden Balkanlara kadar Türkçenin sınırlarını belirleyen efsanelerden biri olduğunu belirten Doğan, “size Köroğlu’nun selamını getirdim” diyerek sözlerine başladı. “Köroğlu taşranın merkeze karşı tavrını temsil eden bir kahraman olduğu gibi, aynı zamanda bir şair, ozan. Bu durumda Köroğlu biziz. Bolu Beyi ise bu şehrin yöneticileri, valisi, belediye başkanı, rektörü, mille eğitim müdürü. Bolunun beyleri, yazarları davet etti ve gençlere yeni ufuklar açacak bir faaliyet başlattı.” diyen Doğan, İnsan kimliğini kültürün belirlediğini, Yahya Kemal’in insanların mayası kan değil dindir, dediğini aktardı. “İnsana asıl rengini veren etnik özellikleri değil dini de içine alan geniş kültürel yapıdır. İnsanları birbirinden farklı kılan kültürdür. İnsanın bir dini ve kültürü yoksa kimliği de yok demektir.” diyerek, insan kimliğini oluşturan öğeler hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

 

Mehmet Doğan, kültürümüzde 19’uncu yüzyılla birlikte yeni bir edebiyat tarzı ve temel metinlerin ortaya çıktığını anlatarak, bunun sonraki yıllarda da sürdürüldüğüne dikkati çekti. Doğan, medeniyetimizin temelini teşkil eden edebi metinlerin, genç kuşaklarla buluşturulması gereğine dikkat çekerek, Köroğlu Yazarlık Mektebi gibi projelerin bu açıdan önemli olduğunu ifade etti ve projeyi hayata geçirenlere ayrıca teşekkür etti.

Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Zaman’ın “Türkiye’de Zaman” adlı fotoğraf gösterisinin izlenmesiyle son bulan programda söyleşide bulunan yazarlara yöneticiler tarafından plaket verildi.

khko.pngslpio.png

Bu haber toplam 1080 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim