• İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

D. Mehmet Doğan: Kutadgu Bilig İslâm Türk Edebiyatının ilk büyük eseridir

D. Mehmet Doğan: Kutadgu Bilig İslâm Türk Edebiyatının ilk büyük eseridir
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Ankara Şubesinde “Kutadgu Bilig Okuma Kursu” 24 Ocak 2020 tarihinde başladı.

TYB Genel Merkezi Mehmet Akif Divanında başlayan programın açılışında bir konuşma yapan TYB Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, “Kutadgu Bilig okumalarının güzel bir başlangıç olmasını diliyorum. Milli Eğitim Bakanlığının işin içinde olmasını önemli buluyorum. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, eğitimin sadece örgün olmadığını ve yaygın eğitimin olmuş olduğunu ortaya koymuş olması bakımından önemlidir. Temel metin okumaları, Türkiye Yazarlar Birliği’nin eskiden beri önem verdiği bir alandır. Yazılı tarihimizin ilk kitabı, Orhun Yazıtlarıdır. Kronolojik olarak ikinci edebiyat veya dil kitabımız ise Kutadgu Bilig’dir. Bizim temel eserlerimiz devlet metinleridir, siyasetnamelerdir. Kutadgu Bilig de, bir siyasetnamedir, bir ahlak kitabıdır; devlet nasıl yönetilir, adalet nasıl sağlanır konusunda önemli bölümleri vardır.” dedi.

img_9541.jpg

Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Biz askeri zaferleri biraz daha büyütüyoruz. Ama, dil ile ilgili iki büyük eser olan Dîvân-ı Lügâti’t Türk ve Kutadgu Bilig de aynı döneme denk gelen Malazgirt Zaferi kadar önemlidir bana göre. Biz, bu ve tarihimizdeki diğer büyük eserleri hazine olarak görüyoruz. Ama bu eserlerimiz 20. Yüzyıla kadar define mevkiindeydi. Nedir define? Kaybetmişiz, gömmüşüz bir yerlere. Sonra kaza kaza bulmuşuz. Bunun için de biz ancak 20. Yüzyılda bu büyük eserlerden haberdar olduk.”

img_9520.jpg

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Esat Tektaş yaptığı konuşmada, “Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü olarak görevlerimizden biri de, eğitimin dışında olan 7 den 77’e tüm halkımıza ve insanımıza hizmet etmektir. Bu anlamda bizim öğrenci potansiyelimiz 80 milyon dersek yeridir. Bu alanda önemli görevler yerine getiriyoruz. Bugün bizim 3.444 kurs programımız var. Herkes bizim programlara bakarak kendisine uygun programa başvurabilir. Biz, Kutadgu Bilig ve planladığımız diğer okumaları, sadece harf ve sesler olarak değil de, gerçek okumalar olarak ele almak istiyoruz.” diye konuştu.

img_9514.jpg

Açılış programına katılarak bir konuşma yapan Çankaya Halk Eğitim Merkezi Müdürü Namık Kemal Yıldız ise “TYB ve Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile yapılan bu programı bizim için de gerçekten önemli. Bu okumalar öğrencilerimiz, özellikle de üniversite öğrencilerimiz için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çankaya Halk Eğitim Merkezi olarak Ankara’da pek çok yurtta eğitimler veriyoruz. Bu programın tanıtım ve duyurusu için de elimizden geleni yapacağız. Hem Türk tarihi hem de Türkçe için çok kıymetli olan bu eserin gençler tarafından bilinip tanınması ve buna vesile olmak gerçekten çok kıymetli.” dedi.

img_9506.jpg

Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü işbirliği ile başlatmış oldukları Kutadgu Bilig Okumaları açılış programına katılan katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Uluçay, programın her hafta Cuma günü saat 18.30’da Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şube binasında gerçekleştirileceğini ifade ederek ilgi duyan herkesi bu okumalara davet etti.

İlk dersi Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan verdi.

Doğan yaptığı konuşmada, İslâm Türk Edebiyatının ilk büyük eseri Kutadgu Bilig’dir. Karahan’lı Türkçesi ile binlerce km uzaktan yazılmış olduğu için farklı bir lehçe ve şive ile yazılmıştır. Ama Türkçe bir edebiyat bugüne kadar gelmişse, bunda Kutadgu Bilig’in önemli bir yeri vardır.” dedi.

Doğan daha sonra Kutadgu Bilig’in orijinal metninden dil ile ilgili bölümleri okudu ve Türkçe karşılığını yorumlayarak ilk dersi verdi.

Açılış programına; Adıyaman eski Valisi Halil Işık, TYB Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan,  TYB Vakfı ikinci Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Esat Tektaş, Çankaya Halk Eğitim Merkezi Müdürü Namık Kemal Yıldız, Ankara Şube Başkanı M. Sait Uluçay ve kursiyerler katıldı.

img_9485.jpg

img_9539.jpg

img_9576.jpg

 

Bu haber toplam 1342 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim