• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

D. Mehmet Doğan: Nobel edebiyat ödülü "islâmofobi-türkofobi ödülü" olarak değiştirilsin!

D. Mehmet Doğan: Nobel edebiyat ödülü "islâmofobi-türkofobi ödülü" olarak değiştirilsin!
Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı başkanı D. Mehmet Doğan, 2019 Nobel Edebiyat Ödülü’nün Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verilmesi üzerine bir açıklama yayınladı.

Doğan açıklamasında, Nobel ödüllerinden bilhassa edebiyat ödülünün siyasi arkaplanının her zaman güçlü olduğunu, bunun ödül verilen eserler ve yazarlara bakılarak kolayca anlaşılabileceğini belirttikten sonra,

“Balkanlardaki son kanlı soykırımda etnik temizlikçi Sırpların arkasında duran, Srebrenista katliamını tanımadığını açıklayan, soykırım ve diğer savaş suçlarından yargılanan eski Sırbistan lideri Slobodan Miloşeviç’in cenazesinde konuşarak bir daha tarafını ortaya koyan bir şahsın bu yönünün bilinmemesi mümkün değildir. Öyleyse böyle birine neden Nobel edebiyat ödülü veriliyor?”

“Aslında bunun açıklaması zor değil. Zulme uğrayan Müslümanlar olduğunda, Türkler olduğunda kör ve sağır olunuyor, hatta “bunlar katliam sayılmaz” deniliyor. Böyle diyenler de baş tacı ediliyor. Bu ödül vesilesiyle bunun böyle olduğu bir daha ortaya konuldu. Bu islamofobinin, türkofobinin edebiyat âleminde tahrik ve teşviki anlamına gelir. Ödül Türkiye’den birine verilse idi, eminiz ki yine durum değişmeyecek, bu sefer içeriden bir İslâm düşmanı ödüllendirilecekti.”

“Bu açık ve net tavır karşısında Nobel ilgililerini samimiyete davet ediyor ve edebiyat ödülünün “İslamofobi-Türkofobi edebiyat ödülü” olarak değiştirilmesinin doğru olacağını hatırlatıyoruz.”

Doğan, bu konuda hem ülkemiz yazarlarının tepkilerinin yükseltilmesi hem de dünyanın vicdan sahibi yazarlarının tepkilerinin ortaya konulması için çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti. 

Bu haber toplam 1699 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim