• İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

D. Mehmet Doğan: Şehrin meydanlarından bir put eksildi!

D. Mehmet Doğan: Şehrin meydanlarından bir put eksildi!
Dünyanın hangi başkentinde dinozor heykeli var?

Cevap: Hiç birinde!

Ankara hariç tabii!

Daha doğrusu düne kadar öyleydi!

Türkiye heykeli kutsayan dönemlerden geçti. 1920’li yılların sonunda heykeller dikilmeye başlandı. Cumhuriyetin kurucusunun heykelleri İstanbul’dan başlayarak bütün il merkezlerine “rekz edildi”. Kasabalara da büst yapıldı. Devletin ideolojisinin bir cüz’ü de bu heykellerdi.

1950’den sonra heykellere karşı bir hareket başladı. Bu “Atatürk’ü koruma kanunu”nun çıkrılmasına gerekçe oldu. Bu heykel kırıcı “dini” akımın müritlerinin o sıralarda yapılan seçim kampanyasında CHP’yi desteklemelerine ne demeli?

Mevzumuz o değil, elbette.

Heykel korkulacak bir şey değil, fakat heykel üzerinden ülkeye nizamat vermek kabul edilemez. Heykelperestlik her darbeden sonra azdı. 27 Mayıstan sonra bir furya...Şehir merkezlerine yeni ve daha büyük heykeller dikilmeye başlandı. Eskiler ya şehrin başka bir meydanına, ya da küçük şehirlere gönderildi.

12 Eylülden sonra bu film yeniden gösterime girdi. Yine çok sayıda heykel dikildi şehir merkezlerine.

Son büyük hamle 28 Şubat’ta yapıldı. Heykelsiz köy dahi kalmadı!

Şimdi Türkiye’yi yöneten siyasi akım bildiğimiz kadarıyla heykelperest değil. Geçenlerde Tayyip Erdoğan kendi heykellerinin yapılmasına tepki gösterdi. Yapılanları de imha ettirdi.

Eğer Tayyip Bey’in heykelini yaptırma temayülü olsa idi, en büyük heykelini kim dikerdi?

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı!

Onun insan heykeli dikmek yerine muhtelif hayvan heykelleri diktirdiğini, bunları şehrin çeşitli yerlerine koydurduğunu biliyoruz. Bilhassa keçi, kedi, köpek, boğa vs. heykelleri...

Bir de tarih öncesi mahlukat heykelleri var!

Ankara’nın önemli bir kavşağına kocaman bir dinozor heykeli diktirdi. Zaman zaman kuyruk ve baş sallayan, zaman zaman da acayip sesler çıkaran bir heykel. Dev bir oyuncak anlayacağınız!

Bu dinozor heykeli Cumhurbaşkanlığı külliyesinin yapıldığı Beştepe’ye çok yakın. Buraya Havalimanından gelen yolun üzerinde...

Bunun sakil bir tutum olduğunu, dinozor heykelleri dikmenin darvinizmi beslediğıini defalarca yazdık. Ankara’yı sirke dönüştürmeyi en esaslı işi olarak gören sabık başkan tınmadı.

Dinozor heykeli onun putlarındandı!

Bu put dün itibarıyla yıkıldı, şehrin bir meydanı temizlendi.

Karar verenlere ve uygulayanlara selâm olsun!

Bu haber toplam 854 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim