• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

D. Mehmet Doğan: Türkçe’nin gücü ile Türk mefkûresi birbirine sıkı sıkıya bağlıdır

D. Mehmet Doğan: Türkçe’nin gücü ile Türk mefkûresi birbirine sıkı sıkıya bağlıdır
Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D.Mehmet Doğan Kırşehir'de Ahi Evran Üniversitesi öğrencilerine hitap etti.

Türkiye Yazarlar Birligi Kırşehir Temsilciliği ve Üniversitenin organize ettiği programda Doğan öğrencilere 'Kitap ve İnsan' konulu konferans sundu. 

“Kitap ve İnsan” konulu konferansta konuşan Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan, insanın tek başına bir kimliği olmadığını belirterek kimliğin belirli kazanımlarla oluştuğunu ifade etti. Bu kazanımların insanın zihninde taşıdıkları olduğunu söyleyen Doğan, zihnin de dört tabakadan oluştuğunu anlattı. Sözlü metinler olan masal, hikaye gibi eserlerin zihnin ilk tabakasını oluşturduğunu belirten Mehmet Doğan, ikinci tabakayı dinle ilgili metinler, üçüncü tabakayı yazılı edebi eserler ve dördüncü tabakayı da ideolojilere ait metinler oluşturduğunu dile getirdi. Doğan konuşmasına şöyle devam etti: “ Zihnimizin ikinci kısmını oluşturan dini metinlerin zihnimizdeki yeri diğer metinlerden çok farklıdır. Dini metinler insan hayatından çok etkilidir. Üçüncü tabakayı oluşturan edebî metinler ise dilin inceliklerini ifade eden metinlerdir. Her dilin kendine mahsus seçimleri vardır.” Ülkemizde yılda 50 bin kitap basıldığını ve basılan kitapların yarıdan fazlasının ise yabancı dillerden çeviri kitaplar olduğunu belirten Mehmet Doğan, kitap okuma alışkanlığının ilkokuldan itibaren aşılanması gerektiğine değindi. Zihnin yapıcı unsurlarının kitap okuyarak temin edileceğini söyleyen Doğan, zihnin gelişiminde kitabın etkisini dile getirdi.

Konuşmasına dilin önemini vurgulayarak sürdüren Mehmet Doğan, Türkçe’nin gücü ile Türk mefkûresinin birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğunu belirtti. “Neden Klasiklerimiz Yoktur” bahsine de değinen Doğan medeniyet algısındaki kırılmaların klasiklerin oluşumuna da etki ettiğini söyledi. Hal böyle olunca kadim geleneğimizin eserleri yadsınıp Batılı klasiklerin okunarak ve öykünüldüğünü belirtti. Bünyeye uymayan bu durum klasikler hususunda algıyı da değiştirdiğini ifade etti. Sonuç olarak Araf’taki toplumlar klasik üretmezler. Konuşmanın sonunda sorulara yanıtlar veren Mehmet Doğan, Türkçenin ciddi biçimde korunması gerektiğini belirtti.

Konferans sonrası sorularla devam eden söyleşi ilgiyle takip edildi. 

Bu haber toplam 1376 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim