• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

“D. Mehmet Doğan’a Armağan”

“D. Mehmet Doğan’a Armağan”
TYB’nin 40. Yılında kurucu başkan D. Mehmet Doğan’a Armağan kitabı yayınlandı.

Yazarlar, şairler, akademisyenler, gazeteciler, çalışma arkadaşları ve dostlarının Doğan’la ilgili tanıklıklarını, eserleri hakkındaki değerlendirmelerini, duygu ve düşüncelerini ihtiva eden kitabı şair Osman Özbahçe yayına hazırladı.

Çocukluk ve gençlik yılları, okul ve çalışma hayatı, yurt içi ve yurt dışı seyahatlerinden fotoğraflarla desteklenen eserde, Doğan’ın pek bilinmeyen 1967-71 yıllarında Hareket dergisinde yayınlanan ilk şiirleri de yer alıyor.

Her yazarın D. Mehmet Doğan’ı farklı bir bakış açısı ile; hayatını, fikirlerini, eserlerini ve kişiliğini değerlendirdiği kitabın ilginç bölümlerinden biri de, Türk fikir hayatının son dönemdeki en önemli isimlerinden olan Cemil Meriç’in 1976 yılında Kubbealtı Mecmuası’nda dil üzerine yazdığı yazısı. Meriç, “Düşmeyen Kale” başlıklı makalesinde, D. Mehmet Doğan’ın “Batılılaşma İhaneti” kitabına vurgu yaparak Doğan’ın eserinde isabetli tesbitler yaptığını belirtiyor.

“D. Mehmet Doğan’a Armağan” adıyla yayınlanan; TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan’ın takdim, Osman Özbahçe’nin sunuş yazılarından sonra kitap, Doğan’ın biyografisi ile başlıyor. Kâzım Arıcan Takdim’de eseri “Doğan’ın okuyucusu olarak bize katkısını düşündüğümüzde küçük bir teşekkür” olarak niteliyor.

D. Mehmet Doğan’ın insanlara, olaylara, hayata bakışını, kültür, sanat, dil ve edebiyat alanındaki çalışmalarının ele alındığı ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşundan bugünlere gelmesindeki gayret ve çabasının da vurgulandığı kitabın yazarları ve konu başlıkları ise şöyle:

Osman Özbahçe: Bir Yazar Olarak Mehmet Doğan, Kurtuluş Kayalı: Atak, Dirençli ve Kontrol Edilemez Bir Aydın:  D. Mehmet Doğan, Ercan Yıldırım: Türk Düşüncesinde Mehmet Doğan, Ali K. Metin: Mehmet Doğan’ın Batılılaşma Eleştirisi, Murat Erol: Bir Hakikat Mücadelesi Olarak D. Mehmet Doğan’da Genel Sistem Eleştirileri, Mustafa Kutlu: Kendini Yazan Şarkı, Mustafa Kara: Hicrî 15.Asır Kutlama Toplantısından Cem Sultan Sempozyumuna, Beşir Ayvazoğlu: Kırk Yıllık  Bir Dostluğun Hikâyesi, Âsım Öz: “Tarihin ve Toplumun Feryadı” D. Mehmet Doğan’ın Hareket Yazılarına Dair, İbrahim Demirci: D. Mehmet Doğan’ın Dil Anlayışı Tutumu ve Kavgası, Turan Karataş: Mehmet Doğan’ın sözlüğü: Zor zamanda imdada yetişmek, İdris Nebi Uysal: Büyük Türkçe Sözlük Üzerine Notlar, Kâmil Yeşil: Lügat, Dil ve Kültür Mücadelesinde Bir Ömür, Cihan Aktaş: Kelime Borçları, Ali Ayçil: Mehmet Doğan’ın Yurt Nöbeti, Fatih Gökdağ: Ankaralı Mehmet Doğan Ağabey, Hüseyin Akın: Deneme Tadı, İbrahim Ulvi Yavuz: Gönül Adamı, Ferhat Koç: Kadim Dostum, Mehmet Kahraman: Halil Kaleli Adıyla, Bilâl Kemikli: Muhit İnşa Eden Muharrir, Metin Önal Mengüşoğlu: Dostun Adı D. Mehmet Doğan, Muhsin Mete: Televizyonculuğu, Necip Tosun: Film Metinleri ve Senaryoları, M. Enes Kala: Gazeteci, Celil Güngör: Muhsin Mete D. Mehmet Doğan’ı Anlatıyor, Adnan Karaismailoğlu: Anadolu’ya Yayılan Ses, Hicabi Kırlangıç: Bir’lik ve Birlikte, Ali Ural: Aziz Dedikçe Aziz Olan, Bekir Soysal: Yarım Asra Mukaddem Bir Dostluğa Dair, Mehmet Kurtoğlu: Mehmet Doğan’ın Düşünce Dünyamdaki Yeri, Osman Özbahçe: Bizi Endülüse Çevirmek İstiyorlar, Rıdvan Canım: Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenleri ve D. Mehmet Doğan, Erbay Kücet: İnsan Tanımak İçin, Şakir Kurtulmuş: D. Mehmet Doğan’la Zaman Tünelinde Yolculuk, Yusuf Turan Günaydın: D. Mehmet Doğan’ın Âkif Yolunda Sayimeşkûru, Mustafa Özçelik: Mehmet Âkif’e Vefası.

Kitabın sonunda, Osman Özbahçe ve Atilla Mülayim’in D. Mehmet Doğan’la yaptıkları uzunca bir söyleşi de yer alıyor.

Daha önce İstanbul, Ankara ve Konya’da adına vefa günleri düzenlenen, kitaplar yazılan Türkiye Yazarlar Birliği’nin kurucu ve şeref Başkanı, yazar, mütefekkir, D. Mehmet Doğan’ın hayat hikâyesi, mücadelesi ve eserleriyle ilgili değerlendirmelerin yer aldığı “D. Mehmet Doğan’a Armağan” kitabı sayfa düzeni ve fotoğraflarıyla da dikkat çekiyor.

*

Osman Özbahçe: D. Mehmet Doğan’a Armağan. Türkiye Yazarlar Birliği yayını. Ankara 2018, 384 s.

Mahmut Erdemir

tarama_20181204.jpg

 

Bu haber toplam 3111 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • “60 Yıl Sonra Bursa’da Tanpınar Zamanı” Kitabı çıktı07 Ekim 2022 Cuma 09:45
  • “Türkçe Şûrası” kitap olarak yayımlandı11 Ağustos 2022 Perşembe 12:21
  • Erdem Bayazıt Kitabı05 Temmuz 2022 Salı 10:55
  • Türkçenin Şölenleri19 Haziran 2022 Pazar 10:00
  • Türk Dünyası Şiir Güldestesi 1218 Haziran 2022 Cumartesi 10:00
  • Türk Dünyası Şiir Güldestesi 1117 Haziran 2022 Cuma 10:00
  • Türk Dünyası Şiir Güldestesi 1016 Haziran 2022 Perşembe 10:00
  • Türk Dünyası Şiir Güldestesi 915 Haziran 2022 Çarşamba 10:00
  • Türk Dünyası Şiir Güldestesi 814 Haziran 2022 Salı 10:00
  • Türk Dünyası Şiir Güldestesi 713 Haziran 2022 Pazartesi 10:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim