• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

D. Mehmet Doğan'dan Ağrı'da ‘İstiklâl Marşı ve Mehmet Âkif Ersoy’ Konferansı

D. Mehmet Doğan'dan Ağrı'da ‘İstiklâl Marşı ve Mehmet Âkif Ersoy’ Konferansı
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ‘İstiklâl Marşı ve Mehmet Âkif ERSOY’ konferansı düzenledi.

Nezehat Çeçen Konferans Salonunda Sürekli Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen programa, Rektör Prof. Dr. İrfan ASLAN, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel ÜNAL, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı D. Mehmet DOĞAN, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.

‘İstiklâl Marşı ve Mehmet Âkif ERSOY’ konferansında konuşan Prof. Dr. İrfan ASLAN, Mehmet Âkif ERSOY’u ve yakın zamanda andığımız Çanakkale şehitlerini Rahmetle andığını söyledi. “Vatan uğruna gözlerini kırpmadan canlarını veren şehitler sayesinde bu ülkede huzur içinde yaşıyoruz. Allah bir daha bu millet o günleri yaşatmasın” diyen Prof. Dr. ASLAN, “Bu millet çok büyük badirelerden geçerek bugüne geldi. Ama dini, dili, ırkı, rengi ne olursa olsun bu topraklarda birlik içerisinde yaşamayı bildi. Toplumlar, geçmişleriyle vardır. Geçmişi yoksa geleceği de olamaz. Gençler geçmişini unutursa geleceği inşa edemez. Bu memlekette yaşayan herkesin, birlik içinde nasıl yaşanır bunun formülünü bulup ona göre yaşaması lazım. Bize düşen, Âkif ve O’nun gibi ülkemize hizmet etmiş büyüklerimizi tanımaktır.  Bu nedenle bu tür konferansların bize kazanç sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Ağrı’da Mehmet Âkif’i konuşmaktan dolayı çok mutlu olduğunu kaydeden Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı D. Mehmet DOĞAN, “Tarihi olan köklü her millet yaşadığı mücadeleler sonunda Millî Marş yazmıştır. Bugün Birleşmiş Milletlere kayıtlı yaklaşık 200 devlet var. Bu da 200’e yakın bayrak var anlamına geliyor. Aynı şekilde milletlerarası temaslarda okunan 200’e yakın millî marş var. Ve çoğunun sözü tekerleme biçimli sözlerden oluşuyor. Hatta bazı millî marşların sözü bile yok. Bu nedenle biz çok şanslıyız. Bizim millî marşımız çok büyük bir şair tarafından yazıldı” diye konuştu.

Millî Mücadelenin başlarında henüz Büyük Millet Meclisi açılmamışken Mehmet Âkif ERSOY’un İstiklâl Marşını yazdığını dile getiren DOĞAN, “Bu süreçte Ankara’ya davet edilen ilk şair ve yazar Mehmet Âkif’tir. Daha sonra açılan Büyük Millet Meclisi, millî mücadelenin arka planını gözler önüne sermektedir. Millî Mücadelenin fikri arka planında ise dini inanç ve iman gücü yatmaktadır. Bu nedenle Âkif, Ankara’ya İslam şairi sıfatıyla çağrılmıştır. Ekim 1920’de halkı ve askeri heyecanlandıracak bir milli marşa ihtiyaç duyulduğu fikri ile düzenlenen yarışmada 724 şiirin içerisinden 6 tanesi seçiliyor. Ancak bu 6 şiirin de istenen özelliklere sahip olamadığı sonucuna varılıyor. Böylesine hassas bir dönemde ümit ve iman gücünü kuvvetlendirecek bir marşı ancak O’nun yazacağına olan inanç ile Âkif’e teklif götürülüyor. Âkif, aldığı bu görevle iki gün içerisinde İstiklâl Marşı’nı yazıyor. Bu ebedî şiiri yazan Âkif, kendi ahlakının gereğini yaptı, yarışmaya girmedi ve para ödülünü almadı. İstiklâl Marşı, zaferin yaşandığı bir coşku ile yazılmadı, aksine zor zamanlarda ümitsizliğin hakim olduğu bir dönemde yazıldı” diye konuştu.

Soru cevap şeklinde devam eden program, Rektör Prof. Dr. Yücel ÜNAL’ın D. Mehmet DOĞAN’a plaket vermesi ile sona erdi.


agri-(800x533).jpgagri1-(800x533).jpgagri2-(800x533).jpgagri4-(800x533).jpg

Bu haber toplam 2342 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim