• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

D. Mehmet Doğan'dan : Mehmet Âkif yılında ne yaptık?

D. Mehmet Doğan'dan : Mehmet Âkif yılında ne yaptık?
Mehmet Âkif yılı 2010’un 27 aralığında ilan edildi, fakat fiilen 12 Mart 2011’de başladı. 12 Mart İstiklâl Marşı günü ile ilgili kurul, merkez için geniş katılımlı resmî bir açılış programı kararı alamadı.


Yine aynı gün, Ankara’da Müdafaa Caddesi 10/13’te TYB’nin eski genel merkezinde, yeni TYB Vakfı ve Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi’nde Mehmet Âkif Eserleri Kütüphanesi, Mehmed Âkif Bilgi Şölenine katılan ilim ve fikir adamlarının iştiraki ile hizmete açıldı. Kütüphanede eski ve yeni harfli, Mehmet Âkif’e ait veya Mehmet Âkif’le ilgili kitapların büyük bir çoğunluğu bir araya getirildi, ayrıca, pul, para, afiş, broşür, maket, kabartma, küçük büst vb. malzemeler derlendi ve ilgililerin istifadesine sunuldu. 

Yıl içinde bütün TYB şubelerinde Mehmet Âkif’le ilgili faaliyetler yapıldı. Son olarak Polatlı Temsilciliği aralık ayın başında, Safahat okumalarını başlattı.

Aynı süre içinde, TYB merkezine ulaşan konuyla ilgili taleplere cevap verilmeye çalışıldı. Yurdun her tarafında konuşmalar, konferanslar ve açık oturumlara konuşmacı temin edildi. 

Bu çerçevede yaptığımız faaliyetler içinde Kastamonu Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirilen “91 yıl sonra Mehmet Âkif Kastamonu’da” panelini bilhassa zikretmek istiyoruz. Mehmet Âkif’in Kastamonu Nasrullah Camiinde verdiği Milli Mücadele’nin önemli metinlerinden olan vaazın 91. Yıldönümü dolayısı ile Kastamonu Üniversitesi ile ortaklaşa 18 Kasım 2011 Cuma günü Kastamonu Halk Eğitim Merkezi salonunda gerçekleştirilen toplantı şehrin hafızasında yerini aldı. 

Yılın sonunda, Mehmet Âkif Yılı’nın en önemli faaliyetlerinen biri olarak anılacak Türkçenin 9. Uluslararası Şiir Şöleni’ni Kosova’da yaptık. Kosova’da, yani Mehmet Akif’in baba memleketinde yapılan şölen “Mehmet Âkif’in aziz hatırasına” ithaf edilmişti. Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun desteği ile iki yılda bir ve her defasında dünyanın başka bir ülkesinde düzenlenen Şiir şölenlerinin 9.su 24-27 Kasım 2011 tarihlerinde Kosova’nın Prizren şehrinde 23 ülkeden altmışa yakın şairin katılımı ile gerçekleştirildi ve son gün Mehmet Âkif’in babasının doğduğu köy ziyaret edilerek ailenin halen köyde yaşayan ve hayatta olan bazı mensupları ile görüşüldü.

Bazı yurtdışı faaliyetlere de yurtiçinde olduğu gibi destek sağlandı. Bunlar içinde bilhassa bugünlerde Azerbaycan’da yayınlanan “İstiklâl Şairi Mehmet Akif Ersoy” kitabını zikretmek istiyoruz. 

Kafkas Araştırmalar Enstitüsü ve Türkiye Yazarlar Birliği yayını olarak neşredilen kitap, Azerbaycan’da yayınlanan Mehmet Âkif’le ilgili ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.

Evet, yılın sonuna geldik... Yılın son faaliyeti, Türkiye Yazarlar Birliği’nin 1978 yılından beri aksatmadan sürdürdüğü Taceddin Dergâhı’ndaki anma programı olacak. 

33 yıl önce, 1978 yılının 27 aralık sabahı Taceddin Dergâhı’nı ziyarete giden yazarlar üç dört senel evvel “Mehmet Âkif müze evi” olarak düzenlenen yapının perişan halini gördüler. Harab olmuş bina temizleniyor, Üniversite’nin deposuna kaldırılmış müze malzemesi alelacele taşınıyordu. Bir sonraki yıl Taceddin Dergâhı’nın ayakta kalabileceğinden emin değildik... 

33 Yıl sonra: Vakıflar tarafından tepeden tırnağa ciddi bir onarımdan geçilmiş Taceddin Dergâhı’nın çevresi park olarak düzenlenmiş. İstiklâl Marşı şairine adanan Mehmet Âkif Ersoy sokağındaki binaların çoğu elden geçirilmiş, etraftaki mezbelelik manzarası ortadan kaldırılmış...

Milletler, Mehmet Âkif gibi eseri, mücadelesi, hayatı ve ahlâkıyla örnek olan büyük şahsiyetlere bakarak yönünü tayin eder. Böyle büyük insanları hatırlamayı bir yılla sınırlamak elbette mümkün değildir. Mehmet Âkif yılı resmen bitse de gönüllerimizde yaşayan Mehmet Âkif, önümüzdeki yıllarda da anılmaya, hatırlanmaya devam edecek. Milletimiz ve dilimiz var oldukça bunun böyle olacağından şüphe etmiyoruz.

23.12.2011 Yeni Akit

Bu haber toplam 1019 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim