• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

D. Mehmet Doğan'dan: Şehir Yazıları: Temasız Tema Park!

D. Mehmet Doğan'dan: Şehir Yazıları: Temasız Tema Park!
Son günlerde medeniyetten konuşan çok, medeniyetin esası olan şehirden söz eden yok!

Eğer şehriniz yoksa, medeniyet iddianız da olamaz! 

Türkiye Yazarlar Birliği 3. Şehir Tarihi Yazarları Kongresi’ni Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu tarihi şehrimizde topluyor. Türkiye’den ve yurt dışından elli kadar ilim, fikir ve sanat adamı bir araya geliyor. Tabii devlet erkânı da davet edildi, gelen olur mu? Tecrübeler gösteriyor ki, olmaz! 

1990’lardan beri şehirlerimizi yöneten “muhafazakâr” başkanlar bir hayli mesafe kat ettiler. Altyapı sorunlarını büyük ölçüde çözdüler, sosyal belediyecilikte hayli başarı kazandılar. Kültürel belediyecilik ise emekleme safhasında. 

Bazıları kültürel belediyeciliği es geçip eğlence belediyeciliğine kulaç atıyor. Örnek isteyene Ankara yeter.

Boru değil, dünyanın en büyük “tema park”ı Ankara’da yapılıyor... Hacı Bayram Veli’nin şehrinde oyunla eğlence ile övünülüyor. Her bakımdan büyük. Maksat eğlence olsun! Ankara ve onu ziyarete gelenler yiyip içip eğlenecek... Kitap okumayan ve bunu övünerek beyan eden başkan, bir kültür şehri olması gereken başkente 20 küsur yıl boyunca kütüphane kurmayı düşünmedi, böyle niyetleri olanlara da destek olmadı, şimdi bu parkı yaparak büyük oyuncaklarla oyuncakçılık merakını gideriyor. Trilyonlar Ankara’nın merkezinde bir eğlence sitesine aktarılıyor...

Ankara’nın önceliği böyle bir eğlence merkez mi olmalıydı? 

Devletin itibarı için yapılan Cumhurbaşkanlığı sarayını diline dolayanlar trilyonluk oyuncak parkı konusunda tek kelime etmiyorlar. 

Yapılan “tema park”mış, fakat teması yok!

Meşhur tema parkların temalarına bakalım: Uyuyan güzel kalesi, Vahşi batı dağları, Sindirella kalesi vs. Ya tabiattan ya da masallardan alınmış temalar.

Ankara’daki parkta, memlekette ne kadar kümbet ve türbe varsa bir araya getirilmiş. Merkezde de Mevlana’nın yeşil kubbesi...

Türbelerini eğlence mekânı yapan bir medeniyet olabilir mi?

Birileri “Ben yaparım olur” diyor. Kazara CHP böyle bir hata yapsa idi, neler yazılır söylenirdi. 

Asıl mesele şu: Bu türbelerle bezeli temasız tema parkını hangi devlet büyüğü açacak?

Göreceğiz bakalım…

Kitap hattı:

12 Şehir kitabı birden. Mehmet Ali Abakay’ı “Diyarbakır sevdalısı” olarak tanıyoruz. 12 kitap birden yayınladı. Diyarbakır Kalesi, Diyarbekir Yalnızlığı Yalnız Diyarbekirliler, Hançepekli, Diyarbakır Araştırmaları (1-9), Doğdun Geldim ve Şairin Diliyle Diyarbakır…

Araştırma kitapları yanında iki şiir kitabı da var. Keşke bu kitaplar ayrı ayrı, dikkatle gözden geçirilerek ve resimlenerek yayınlansa idi. Sabır taşı çatlayan Mehmet Ali Abakay sonunda dayanamamış, elinde ne varsa kitaplaştırmış. (0 505 523 61 28)

05.03.2015 - Vahdet Gazetesi

Bu haber toplam 705 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim