• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

D. Mehmet Doğan’dan yeni kitap: Neden Klasiklerimiz Yok?

D. Mehmet Doğan’dan yeni kitap: Neden Klasiklerimiz Yok?
Yeni kitabın tanıtım toplantısı Kahramanmaraş Kitap Fuarı’nda yapıldı.

Kitap mevsimi açılırken fuarlar da boy göstermeye başladı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi “Anadolu’nun en büyük kitap fuarı” sloganıyla 27 Ekim Perşembe günü 3. Kültür ve Kitap Fuarı’nı açıyor. Fuara çok sayıda yayınevi katılıyor.

6 Kasım’a kadar sürecek fuar dolayısıyla çok sayıda yazar Kahramanmaraş’ın misafiri olacak.

Fuar vesilesiyle yeni bir kitabın tanıtımı da Kahramanmaraş’ta yapıldı. D. Mehmet Doğan’ın Neden Klasiklerimiz Yok? isimli kitabı ilk defa bu fuarda okuyucu ile buluştu. 

Neden Klasiklerimiz Yok? kitabının yazılış amacı, yazarın ifadesiyle, “Zihnimize, hafızamıza, yani medenî-kültürel varlığımıza müdahalelerin neredeyse iki asırlık tarihi var. Bu kitabın yazılış amacı, kimlik ve kişilik değiştirici bu müdahaleleri doğru bir zeminde değerlendirmek.”

D. Mehmet Doğan, “zorla kültür değiştirmenin sonuçları ile biz ve bizden sonrakiler gerçek anlamda karşı karşıya kaldı. Öncekiler ortak metinler okumuşlar, klasik mûsikîmizle haşır neşir olmuşlar ve tezyinî-plastik sanatlarımızı hayatlarının bir parçası olarak hissetmişlerdi. Cumhuriyet’in ikinci kuşağı olarak biz bunlardan tamamıyla mahrum kaldık. Bu dayatmalarla ilgili tepkilerimizde de farklılaşmalar ortaya çıktı” diyor.

Yazara göre bu farklılaşmalar tamamen “dil” merkezli.

Kitabın tanıtma yazısında şöyle deniyor: “Zorlayıcı değişime boyun eğip, birikimden vazgeçerek sırf dinî kavrayışla meseleyi halletmek yönündeki ‘radikal’ görünümlü/iddialı tavrın kısırlığı artık daha iyi anlaşılabiliyor. Dinin kültürleşmesi, yaşanması, hayatı bir şekilde idare etmesi asla ihmal edilemeyecek bir sosyal gerçekliktir. Medeniyet inançların, kültürlerin kendini ifade etme tarzıdır. Bunun inkârı ise, günümüzde selefilikten radikalliğe ve ışidciliğe kadar varan bir vandalizmle kendini göstermektedir.”

“Kitap ismini, daha önce bir toplantı vesilesiyle kaleme aldığımız bir makaleden alıyor: “Neden klasiklerimiz yok?”

“Bu sorunun temel yazılı metinlerimizi aşan bir tarafı olduğunu da belirtmek istiyoruz. Bu yüzden kitapta klasik mûsıkîmizle ve klasik sanatlarımızla ilgili yazılar da yer alıyor.” 

Neden klasiklerimiz yok kitabının son bölümünde Türk edebiyatının şiir, hikaye, roman ve fikir alanında en önemli 99 eserinin listeleri yer alıyor. Kahramanmaraş Kitap Fuarı’nda bakalım bu önemli eserlerden kaçı sergilenecek ve okuyucu bu kitaplara ne ölçüde ilgi gösterecek?

 

6940.jpg

Bu haber toplam 6855 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim