• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Deniz Gökçe: İran, Trump’la konuşmayı reddetti

Deniz Gökçe: İran, Trump’la konuşmayı reddetti
İran lideri Khamanei, Trump ve de Trump’ın yönetimiyle herhangi bir görüşme yapılmasını reddetti ve de “ABD itici bir rejimden oluşuyor!” dedi.
Ayetullah Ali Khamenei’nin bu sözleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran lideriyle şartsız görüşmek arzusunda olduğunu söylemesinden tam iki hafta sonra gerçekleşti.
 
Halbuki Trump Tahran’a daha önceleri baskı yapmıştı ve de Müslüman ülkeye ticari vergi koymaya da çalışmıştı. İran Başkanı ise “Aralarında savaş da olmayacağını, ama ABD ile konuşma da yapmayacağını!” gündeme getirmişti!
 
Khamenei, aramızda savaş da olmaz, ama konuşma da olmaz diyordu. İran ile ABD arasındaki gerilim, Trump mayıs ayında Tahran’ın da imza attığı 2015 kodlu nükleer anlaşmadan, tüm dünya ülkelerini de bırakarak çıktıktan sonra, gerçekleşmişti. Bu nedenle de şimdi, ABD’ye güvenilemez olduğunu söylüyordu.
 
Trump sürekli, kendisinin yaptığı nükleer anlaşma için, en berbat anlaşma diyordu. Üstelik İran’ı uyuşmazlık ve de bölgede terör yarattığı için itham ettiğini söylüyordu. Ama anlaşmaya katılan ülke liderleri İran’ın bölgesel politikalarının ve Suriye Başkanı Bashar al Assad’ın askeri desteğinin, ülkenin ayakta kalması için çok önemli olduğunu ve de politikaların değişmeyeceğini vurguluyorlardı.
 
ABD bu ay İran’a bazı müdahaleler de yaptı. Araba ticareti yapılmasını, madenlerin satımını ve de ülkenin hükümetinin dolar almasını engellemeye çalıştı.
 
Trump’ın rejime karşı agressif yaklaşımı ülke parası rial’in, ekonomi zorda iken yüzde elli değer kaybına neden de oldu. Sosyal ve ekonomik baskı arttıkça Tahran Washington ile pazarlık yapmaya mecbur kalacaktı! Khamanei ülkenin ABD ile kapışmayacağını, ama Başkan Hasan Rouhani’nin hükümetinin sınırlamaları kaldırmak için daha etkili yaklaşımlara girmesini tavsiye ediyordu.
 
Khamenei, her zaman olduğu gibi bir savaş yapmayacağız ve Amerikalılar da saldırmayacaklar, çünkü yüzde yüz kaybedeceklerini biliyorlar diyordu. Bize yükledikleri kurallar tabii ki etki ediyor ama onları da engelleyebiliriz de dedi.
Bu haber toplam 753 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim