• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Deniz Gökçe: Meksika ne yapsın ki?

Deniz Gökçe: Meksika ne yapsın ki?
Meksika’nın yeni seçim kazanmış başkanı Andres Manuel Lopez Obredor, 1 Aralık tarihinde, yani önümüzdeki cumartesi günü işbaşına geçecek. İşi de çok zor olacak.

Orta Amerika’dan göç edip, ABD vatandaşlığına girmek aşkındaki onbinlerce kişi, ya Meksika-ABD arasındaki hudutta ABD’ye alınmak için beklemekteler, ya da Meksika’nın içinden ABD hududuna doğru yürüyerek hududu geçmeye çalışacaklar.

ABD hudut görevlileri ise, Trump’ın emriyle, hudutu geçmeye çalışan çoluk, çocuk ve yetişkin göçmen adaylarına göz yaşartıcı gaz sıkarak, hudutu geçmelerini engellemeye çalışıyorlar. ABD Başkanı Donald Trump, kimseyi huduttan geçirmeyeceklerini vurguluyor. Çocuklara gaz sıkmadıklarını söylüyor.

Diğer taraftan da aşırı solcu olan Lopez Obredor ömrünü solcu olarak geçirmişti ve şimdi de oldukça zor durumda, çünkü garibanlara ABD’ye geçiş için yardım etmesi ABD tarafından yasaklanıyor.

Çünkü Trump göçmen olmaya çalışanları, gerekirse hudutta aylarca ve hatta yıllarca tutacağını söylüyor. Trump göçmenlerin ‘ülkesine’ giremeyeceklerini vurguluyor. Belki de Trump hiçbirini huduttan içeri bir adım bile almayacak! Bu arada hudutta kullanılmış ve boş durumda birkaç düzine gaz tenekesi de yerde durmakta. Çocukların üstüne de sıkılıyor mu acaba?

15 yıl solcu kamu yöneticisi olarak görev almış olan yeni başkan Obrador, karar vermek zorunda. Ya 1 Aralık’tan sonra yeni başkan olarak Trump’a karşı dikilecek ve göçmenlerin ABD’ye girmelerine insancıl destek verecek ya da göçmenlerin geri çevirilmesini mecburen kabul edecek ve göçmenleri ABD hududundan uzak tutacak, gerekirse de sürünmeye mahkum edecek.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/deniz-gokce/meksika-ne-yapsin-ki/haber-798324?utm=gazeteoku&utm_source=partners&utm_medium=gazeteoku.com&utm_campaign=feed

Bu haber toplam 394 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim