• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Deniz Gökçe'den: Çin Pakistan ile yatırım anlaşmasını imzaladı!

Deniz Gökçe'den: Çin Pakistan ile yatırım anlaşmasını imzaladı!
Çin Başkanı Xi Jinping geçtiğimiz hafta ülke hükümetinin en güçlü silahı olan “para” ile Pakistan’da görüldü. Hem de hayal etmesi çok zor bir miktarda bir para ile.

Çin Başkanı Xi Jinping geçtiğimiz hafta ülke hükümetinin en güçlü silahı olan “para” ile Pakistan’da görüldü. Hem de hayal etmesi çok zor bir miktarda bir para ile. 

Ne yapıyordu ? Çin Başkanı 46 milyar dolarlık bir yatırım ile yeni bir “İpek Yolu “ açacak olan bir projenin  ilk anlaşmalarını  imzalamak üzre Pakistan’da idi ve derhal tamı tamına 28 milyar dolarlık altyapı yatırımının anlaşmalarının altına da imzalar atıldı . 
Proje hem karadan hem de denizden geçen bir yeni”İpek Yolu “ açıyordu ve bu yeni “İpek Yolu “ koridoru  Çin’i ve Asya’yı hem Orta Doğu ile ,  hem de Avrupa ile kısa yoldan birleştirmeyi planlıyordu. 
Proje Çin’in enerji ithalatını yeni inşa edilecek koridor üzerinden daha kısa bir yoldan gerçekleştirmeye çalışırken, bir savaş ortamında askeri güçle kapatılabilecek olan ( Çoğu Müslüman olan ülkeler yani Malezya ve Endonezya tarafından kapatılabilir) Malakka Boğazını  da bypass durumuna getiriyordu.
Tabii bu proje bittiğinde Pakistan ve komşuları da büyük ekonomik avantajlar elde edeceklerdi.Pakistan Hükümeti tarafından verilen bilgilere göre 10 milyar dolar Pakistan’da  yapılacak altyapı projelerine harcanacaktı. Proje harcamalarının önemli bir kısmı Pakistan’ın en güney batısında  Gwadar adındaki derin su limanı ile karayolu ve de tren yolu kullanarak , yeni yatırım sayesinde Baluşistan Bölgesini de aşarak Çin’in Batısına ulaşıyordu. Gwadar limanından Çin’in Batısındaki Xijiang Bölgesine ulaşmak, kısa yoldan Çin’in Orta Doğu ve Avrupa ile ticaretini daha kısa  ve tabii daha da güvenlikli bir yoldan geçirecekti. 
Projede 37 milyar dolar ise Pakistan’dayapılacak olan  kömüre dayan enerji üretim tesisleri, ayrıca  hidroenerji projeleri ve Gwadar  Limanı sayesinde, kabaca  on yıldır büyük enerji sıkıntısı yaşayan,  hemen her gün defalarca elektrik kesilen Pakistan’da bu enerji sorununu ortadan kaldırmaya harcanacaktı.
Tabii aslında Çin’in aklında güvenlik konusu ticaretten daha da büyük bir önem taşımakta. Çin’in Xinjiang eyaletinde Müslüman azınlık  Pakistan ile oldukça birbirlerine   yakınlar . Çin Pakistan’a bu büyük yatırımı yaparak Pakistan’daki militanları da pasifleştirmeyi ve böylece ekonomik değişim sonucu Çin’in batısına sulh getirmeyi de planlıyor.

Devamı için: http://www.aksam.com.tr/yazarlar/deniz-gokce/cin-pakistan-ile-yatirim-anlasmasini-imzaladi/haber-401037

Bu haber toplam 356 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim