• İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C

Deniz Gökçe'den: Şizofren ama Nobel’li Nash öldü

Deniz Gökçe'den: Şizofren ama Nobel’li Nash öldü
Nash önce matematiğe bazı önemli katkılar yaptı, sonra da “game theory” çalışmalarıyla (oyun teorisi) ile ekonomiye çok önemli bir katkıda bulundu.

Nobel’li çok tanınmış bir matematikçi ve iktisatçı olan 86 yaşındaki ( 1928 doğumlu) John  F. Nash  ve ayrılıp sonra ikinci defa evlendiği eşi Alicia Nash cumartesi günü ABD’de New Jersey’de bindikleri bir taksinin yaptığı kaza sonucu arabadan dışarı fırlayarak kaza yerinde öldüler. Kemerleri de bağlı değilmiş. Nash ve eşi o kadar faklı ve acılarla ve ama çok da büyük sevinçlerle de dolu bir hayat yaşamıştı ki, ailesi için bu tür bir ölüm bile sürpriz olamazdı. 
Nash‘in babası elektrik mühendisi idi ve annesi de bir öğretmendi. Öğrenciliği esnasında deha olduğu anlaşılsa da, aslında iyi bir öğrenci değildi. Çünkü sürekli okur, satranç oynar ve durmadan Bach’in bestelerini ıslıkla çalardı. Ancak lisede E.T.Bell’in “Men and Mathematics” adlı kitabını okuduktan sonra kendi matematik becerisini Fermat’ın klasik teoremini faklı bir şekilde ispat ederek sergiledi. Carnegie Institute of Technology kurumuna girdi, mühendislik tahsilinden sıkıldı ve hocaların tavsiyesiyle de matematik okumaya başladı. Üniversiteyi ve master’ını sonradan 1948 yılında  transfer olduğu Princeton Üniversitesi’nde bitirdi. Princeton’a tek cümlelik “Bu bir dehadır!” sözünden başka bir şey yazılı olmayan bir tavsiye mektubuyla matematik doktorasına kabul edilmişti.
Nash uzun boylu, yakışıklı ama durmadan ıslık çalan, hariçten konuşmalara dalan, ama çok orijinal düşünen bir kişiliği olan bir gençti . Nash önce matematiğe bazı önemli katkılar yaptı, sonra da “game theory” çalışmalarıyla (oyun teorisi) ile ekonomiye çok önemli bir katkıda bulundu. Aslında oyun teorisi matematikçiler von Neumann ve Morgenstern tarafından icat edilmişti ama sadece “zero sum” yani sıfır toplamlı oyunlar için. 27 sayfalık bir doktora tezi ile “Game Theory’yi” genel hale getiren ve Nash Solution denen çözümü yaratan 21 yaşındaki Nash oldu. 

Devamı için: http://www.aksam.com.tr/yazarlar/deniz-gokce/sizofren-ama-nobelli-nash-oldu-c2/haber-408091

Bu haber toplam 349 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim