• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Devlet ve milletin harman olduğu gün

Devlet ve milletin harman olduğu gün
İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin 91'inci yıldönümü kutlandı... Kurtuluş mücadelemizi taçlandıran dizelerin TBMM'de Milli Marş olarak kabul edilmesinin 91'inci yıl dönümü Taceddin Dergahı'nda düzenlenen programla kutlandı.

istiklal12İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin 91'inci yıldönümü kutlandı...


Kurtuluş mücadelemizi taçlandıran dizelerin TBMM'de Milli Marş olarak kabul edilmesinin 91'inci yıl dönümü Taceddin Dergahı'nda düzenlenen programla kutlandı.

 

Önceki gün 91 yıl önce düşman işgalinden kurtulan Anadolu'nun bağımsızlık sembolü olan İstiklal Marşı'nın TBMM tarafından kabul edilmesinin yıldönümüydü. Şiirin yazıldığı yer olan Ankara Taceddin Dergahı'nda düzenlenen törenle hem Mehmet Akif Ersoy anıldı hem de birliğimizin ve beraberliğimizin sembolü olan İstiklal Marşı bir kez daha seslendirildi.

İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin 91'inci yıl dönümü şiirin yazıldığı yer olan Taceddin Dergahı'nda kutlandı. Kutlamaya, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, Ankara Valisi Alaattin Yüksel, Yazarlar Birliği Onursal Genel Başkanı Mehmet Doğan, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Milli Gazete Ankara Temsilcisi Mustafa Yılmaz'ın yanı sıra çok sayıda öğrenci iştirak etti. Kutlama töreninde Özel Çağrı Okulları öğrencileri İstiklal Marşı'nın on kıtasını seslendirirken, ESDER ekibi ise soğuk havada Bakan Günay ve Kamalak'a çorba ikram etti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, son yıllarda bu günün devlet olarak kutlandığına dikkatleri çekerek, "Her yıl 12 Mart'ta, yeni bir başlangıç yaptık. Mehmet Akif'i anmak zorundayız. O meclisi, o kurtuluş mücadelesini anmak için, istiklal marşına bağlılığımızı ve ona olan saygımızı göstermek için ne yapsak azdır" dedi.

 

AKİF KUR'AN-I TEMEL ALDI

devlet-ve-milletin-harman-oldugu-gun-album-large-0

"Akif, istiklal marşımızın şairidir. Ama milletin bütününü birbirinden ayırmadan, milletin bütünlüğünü birbirine kavuşturmak olarak anlayan bir şairdir" diyen Günay, Akif'in tefrikacı ve kavmiyetçi olmadığına dikkatleri çekti. Günay, "Tefrikacı değildir, kavmiyetçi değildir. Irkçı değildir. O Türkü, Kürdü, Arabı, Çerkezi, birbirinden ayırmadan milleti millet yapan değerleri yukarıda tutmaya çalışan gerçek bir mütefekkirdir, bir mana insanıdır. Akif, bir ahlak öğreticisidir. Kur'an-ı bir temel metin olarak kabul etmiştir ama ne ölüler arkasından okumakla yetinilecek ne de fal açılacak eskimiş bir metin olarak katiyen kabul etmemiştir. Akif, bir yenilikçidir. Mürteciliğe şiddetle karşı olan, İslam'ı ve Kur'an-ı asrın idraki ile söyletmeye büyük önem veren, yenilikçi ilerici toplumcu bir şairimizdir. Bu açıdan hayatından yazdıklarından safahatından öğreneceğimiz çok şey var" dedi.

MÜFREDATA İSTİKLAL MARŞI DERSİ KONULSUN

Günay, İstiklal Marşı'nın okullarda bir ders olarak okutulması önerisini de getirerek, "MEB Akif'in hayatını ve Safahatı'nı bir ders olarak okullara, bir ahlak ve bir yenilikçilik dersi olarak müfredata dahil etmelidir. Bunu yaptığı zaman hatırasına biraz daha saygı göstereceğiz. Devlet ve millet olarak harman olduğumuz, birlikte olduğumuz müstesna günlerden birisidir. Mehmet Akif'i bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyorum" diyerek konuşmasını bitirdi.

devlet-ve-milletin-harman-oldugu-gun-original-1

Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Genel Başkanı Mehmet Doğan ise İstiklal Marşı'nın milletimiz adına büyük bir kazanç olduğunu söyleyerek, "Mehmet Akif 1921 yılının soğuk bir şubat ayında iki günde bu marşı yazdı. Bu binanın yaşatılması, korunmasını biz hayatımızın mücadelesi olarak gördük. 1978 yılında bu bina adeta yıkılmak üzereydi. Üniversite buradaki müzeyi açık tutamıyordu. Biz baskı yaparak bu binanın yaşatılması için uğraştık. Bu bina belki bu gün ayakta olmayabilirdi. Bu bina aslında milli aidiyet sembolümüzün ayakta tutulması ile eş anlamlıdır" dedi.

 

MİLLET KENDİNİ İSTİKLAL MARŞI'NDA BULDU

 

TBMM 2007'yılında bu günü milli gün olarak ilan ettiğini de sözlerine ekleyen Doğan, "Şimdi sivil bir anayasa yapmaya çalışıyoruz. Sivil bir anayasadan önce sivil bir milli gün ilan ettik. Bu millet on yıllar boyunca kendini anayasalarda bulamadı, kanunlarda göremedi, devlet mevzuatında aradı, yoktu. Nerede buldu. İstiklal Marşı'nda buldu. İstiklal Marşı milletimizin bütünüyle mutabık kaldığı bir milli mutabakat metnimizdir. Anayasa yaparken dayanıksız metinler yerine İstiklal Marşı gibi, hem söz hem öz olarak güçlü metinler ortaya koymalıyız. İstiklal Marşı'nın metninde ifadesini bulan unsurlarda anayasaya mutlaka yansımalı" diye öneride bulundu.

13.03.2012 Milli Gazete

 


Bu haber toplam 1387 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim