• İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Dijital Kütüphaneler Harmanı

Dijital Kütüphaneler Harmanı

İzzet Akyol Beyefendinin twitter hesabından paylaşarak haberdar ettiği online-sanal kütüphane ve arşiv listesini biz de haberdar olmaları ve istifade etmeleri adına okuyucularımıza sunuyoruz. Bilgi paylaştıkça güzelleşir, siz de ihtiyacı olanlara ulaştırabilirsiniz.

Dijital çağ, bize bilgiye hızlı bir şekilde ulaşma imkânı tanımaktadır fakat bunun yanında ulaşılan bilginin doğruluğu, yanlışlığı konusunda da kafalarımızı karıştırmaktadır. İnternette “bir tık” birçok bilgiyi önünüze sermekte ama doğruluğuna dair şüpheyi de elden bırakmamak lazım. Size, birisi internet kaynaklı bir bilgi mi sunsa kâni olursunuz yoksa filanca kütüphaneden, falanca yazarın şu kitabının, şu sayfası dese mi? Elbette kitabın yeri bu konuda tartışılamaz bile. Ama işte kitapların yeri de kütüphaneler olduğu için her an her zaman gidip arayıp bulmak için hem bir imkân hem de geniş bir zaman lazım. İşte şimdi kitap ile interneti birleştirme zamanı.

Bizler artık dijital kütüphane kavramına yabancı bir nesil değiliz. Kitapların, kütüphane raflarından internet sayfalarına aktarılma işi uzun süre önce başladı ve birçok kütüphane de artık raflarını internet sayfalarına dizdi. Özellikle de yurtdışındaki dünyaca üne sahip kütüphanelerin arşivleri dünya ile paylaşıma sunuldu. Bu durum ülkemiz için de geçerli. Sayısı şimdilik yeterli midir? Elbette değil ama emek emeği doğurur.

Araştırmacılar ve ilgililer için özellikle de tarihi eserlerimizin ulaşılamaz olması büyük problemdi. Kütüphanelerden fotokopiyle dahi alınamayan eserlerin artık yıpranıp zarar görme riski dahi olmadan dileyen herkesin istifadesine sunulması büyük nimettir. Her ne kadar kendi tarihimize ait eserlere, metinlere, belgelere yabancı kütüphanelerden ulaşmak bizim için bir zull olsa da elden ne gelir?

Devamı: http://www.dunyabizim.com/mercek-alti/27705/dijital-kutuphaneler-harmani

Bu haber toplam 814 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim