• İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

'Dil Devrimi' Bir Sıfırlama Operasyonudur

'Dil Devrimi' Bir Sıfırlama Operasyonudur
D. Mehmet Doğan, ''Kelimelerin Seyir Defteri'' kitabında mühim ve bir o kadar keder verici bir okuma yolculuğuna çıkarıyor okurunu.

Ülkemiz aydın ve mütefekkirleri bazı dönemlerde dil ile ilgili konulara değinseler de bu çok uzun soluklu olmamış ve gündem çok hızlı değiştiğinden “dil” mevzusu da zaman zaman gündeme alınan bir meseleye dönüşmüştür. Dönem dönem tartışmalar olsa da bu tartışmalardan bir sonuç çıkmıyor çoğu zaman. Son dönemlerin en hararetli konularından biri olan Osmanlı Türkçesi dersinin müfredata konması tartışması hem siyasetin hem de akademinin zirvesinin sıklıkla ele aldıkları bir konu olduğu halde somut bir gelişme olmamış ve seçmeli ders olarak konulması gündemiyle bu tartışma da son bulmuştur. Zira seçmeli ders olması tam da şöyle bir anlama geliyor olmalı: Olsa da olur olmasa da…

On binlerce kelimeden birkaç bin kelimeye!

Dil konusunu gündeminin ilk maddesi olarak tutma ısrarını sürdüren Türkiye Yazarlar Birliği onursal başkanı D. Mehmet Doğan, bu konuyu toplumumuzun büyük bir çoğunluğu adına da düşünüyor aynı zamanda. Çünkü bu hayati konu artık çoğumuzun gündemine dahi gelmiyor. Dil meraklıları ve akademik çalışma yapanlar, bu konuyla ilgililer daha çok. Ortaya konan edebi çalışmalarımız kurmaca ve kelime oyunlarına dönüşmüş, kullandığımız kötü dil, estetik ve dil zevkinden yoksunlaşıp çölleşmeye doğru istikrarlı bir yolculuğa çıkmış, ardına bakmadan gidiyor. On binlerce kelimeden kurulu bir hazine içinde yaşam sürdürmüş bir ecdadın torunları olarak birkaç bin kelimenin içinde yalpalayıp duruyoruz.

Ünlü İngiliz sözlük yazarı Redhouse’un 1890’da yayınladığı sözlük 93 bin madde başı, 30 bin madde içi söz unsuru ile hâlâ en zengin sözlüğümüz konumunda iken, ondan 55 yıl sonra, Türk Dil Kurumu’nun yayınladığı Türkçe Sözlük ise 15-20 bin kelimeden ibaret diyor D. Mehmet Doğan. Gelinen noktanın kısa bir özeti.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/kitap/25598/dil-devrimi-bir-sifirlama-operasyonudur

Bu haber toplam 1756 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim