• İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Din Edebiyatı Nasıl Etkilemiştir?

Din Edebiyatı Nasıl Etkilemiştir?
Zülfikar Güngör, geçtiğimiz günlerde Bursa'da 'Edebiyatımızın Dinle İlişkisi' başlıklı bir konuşma yaptı. Ahmet Serin etkinlikten notlarını aktarıyor.

İnsanların hayatlarını kuşatan, ahiretlerini mamur etme iddiası taşıyan dinin, edebiyatı etkilememesi düşünülemez. Düşünülemez çünkü din, öğretisiyle insanlara hem bir hayat tasavvuru sunar hem de bu öğretide kullandığı dille ve bir şey anlatırken seçtiği sembollerle, yaptığı benzetmelerle bir zihin de inşa eder. Din tarafından zihni inşa edilen bu insanın ise hem hayatında hem de eserlerinde dinin etkisi bir şekilde görünür kaçınılmaz olarak.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zülfikar Güngör, din-edebiyat ilişkisine kafa yoran isimlerden biri. 20 Mayıs Cuma günü Zülfikar Güngör Hocanın Birlik Vakfı Bursa Şubesi’nin Cuma Meclisi sohbetinde kendine seçtiği konu da “Edebiyatımızın Dinle İlişkisi” başlığını taşıyordu zaten.

Edebiyatın insani bir faaliyet olduğunu belirterek söze başlayan Zülfikar Güngör, edebiyatı en basit olarak güzel söz söyleme ve güzel yazma sanatı olarak tanımlayabileceğimizi söyledi. Söz ve yazının insana lütfedilen en büyük nimetlerden olduğunu söyleyen Zülfikar Güngör, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Dinimiz, her şeyin Allah ile irtibatını kuran bir dindir. Kelamların en güzeli de Allah’a aittir. Bu sebeple Allah, sözü de, yazıyı da insana bahşedendir, bunu ayette de ifade etmektedir. Bu noktadan yola çıktığımızda, edebi faaliyetleri de kulluk faaliyetleri kapsamında değerlendirmek gerekir. Kitabımızda Allah bizleri şiir ve şair konusunda uyarır. Ama bu uyarıyı şiire ve şairlere karşı yapılmış zannetmek yanlıştır. Bu uyarı, Peygamberimizin sözlerinin şiir olmadığı, onun da şair olmadığını ifade eden bir uyarıdır.”

Devamı: http://www.dunyabizim.com/etkinlik/24159/din-edebiyati-nasil-etkilemistir

Bu haber toplam 8505 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim