• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Doç. Dr. İsmail Şahin: ABD Suriye’den yeni bir kaos için mi çekiliyor?

Doç. Dr. İsmail Şahin: ABD Suriye’den yeni bir kaos için mi çekiliyor?
Katılımcı ülkelere ortak bir vizyon kazandırmak ve çıkar birliği inşa etmek DAGF’ın öncelikleri arasında yer almaktadır.
Doğu Akdeniz büyük bir hızla Küresel enerji rekabetinin içine doğru sürüklenmektedir. Ancak söz konusu enerji rekabeti olunca, tahterevallinin bir ucunda işbirliğinin diğer ucunda ise çatışmanın yer aldığı görülmektedir. Özellikle İsrail, Mısır ve Kıbrıs üçgeninde keşfedilen hidrokarbon rezervleri jeostratejik ve politik yeni çatışma ve işbirliği alanlarının oluşmasını tetiklemiştir. İşbirliği kurma çalışmaları kapsamında, İsrail ve Kıbrıs Rum Yönetimi’nin başını çektiği birçok ikili, üçlü, dörtlü ve çok taraflı görüşmeler yapılmıştır. Bu işbirliklerin genel hedefinin Levant bölgesinde gaz üretimi, tüketimi ve nakli hususunda ilgili ülkeleri bir araya getirmek olduğu söylenebilir. Söz konusu işbirliklerinin genel amacı ise Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon rezervlerini güvenli bir şekilde Avrupa’ya taşıyabilmektir.
 
Yukarıdaki hedef ve amaç kapsamında Güney Kıbrıs, Yunanistan, İsrail, İtalya, Ürdün, Filistin ve Mısır'ın enerji bakanları Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nun (DAGF) kurulması maksadıyla 14 Ocak Pazartesi günü Kahire'de bir araya geldiler. DAGF’ın rolünün ne olacağı henüz netlik kazanmadı. Yine de tarafların Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmek gayesiyle teşrikimesaiyi yasal bir platforma taşımayı planladıkları anlaşılmaktadır.
 
Katılımcı ülkelere ortak bir vizyon kazandırmak ve çıkar birliği inşa etmek DAGF’ın öncelikleri arasında yer almaktadır. Şüphesiz DAGF’ın varmayı arzu ettiği nokta, 1951 yılında kurulan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu’dur. Levant bölgesinden deniz altına döşenecek bir boru hattıyla hidrokarbon kaynaklarını Avrupa’ya nakletmek ağır bir mali yük getirmektedir. Bu nedenle mali yükün paylaşımında ülkeler arası işbirliği önemli bir yer işgal etmektedir.
 
Görüldüğü üzere tüm hesaplar Doğu Akdeniz’in güneyinde keşfedilen doğalgaz rezervleri üzerinde yapılmaktadır. Ege ve Kıbrıs sorunu, Suriye krizi ve Lübnan meselesi gibi sorunlar Doğu Akdeniz’in kuzey bölgesini hesap dışı bırakan faktörler olarak göze çarpmaktadır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin Antalya ve Kıbrıs açıklarında doğalgaz arama faaliyetleri yoğun bir şekilde devam etmektedir. Eğer bu aramalar olumlu bir netice verirse o zaman şimdiye kadar kurulan tüm enerji denkleminin altüst olma ihtimali yüksektir.
Bu haber toplam 706 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim