• İstanbul 16 °C
  • Ankara 18 °C

Doç. Dr. İsmail Şahin: Avrupa Birliği’nin Batı Balkan ülkeleri çıkmazı

Doç. Dr. İsmail Şahin: Avrupa Birliği’nin Batı Balkan ülkeleri çıkmazı
Batı Balkanlar olarak tanımlanan bölge, Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek ve Kosova’dan meydana geliyor. Bu ülkeler, Balkanlar’ın henüz Avrupa Birliği üyesi olmamış devletleridir.

Bunlar arasında Arnavutluk dışındakiler, eski Yugoslavya’nın bir parçasıydı. Bosna-Hersek, Arnavutluk ve Kosova’da halkın çoğunluğu İslam inancına mensuptur. Diğerlerinde ise Ortodoks Hristiyanların sayısı oldukça fazladır.

Bunun yanında Soğuk Savaş döneminde söz konusu bu altı ülkede sosyalist rejimler hüküm sürdü. Ayrıca Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk AB’ye aday ülkelerken, Bosna-Hersek ve Kosova aday olma sürecinde ilerlemektedir. Arnavutluk ve Karadağ aynı zamanda NATO üyesidir.

AB ve ABD’nin Batı Balkan ülkelerinde Türkiye, Rusya ve Çin’in etkisini artırmasından oldukça rahatsızlık duyduğu biliniyor. Özellikle bu bölgenin yüzyıl öncesine kadar Osmanlı sınırları içerisinde yer alması ve Türkiye’nin Batı Balkan ülkeleriyle geliştirdiği ekonomik ve kültürel ilişkiler, Avrupa başkentlerinde ciddi kaygılara yol açıyor.

Yine, Rusya’nın Panortodoksizm, Panslavizm ve Sovyetler Birliği mirası üzerinden bu ülkelerle geliştirmeye çalıştığı ilişkiler, NATO ve AB tarafından şüpheyle karşılanıyor. Benzer şekilde Çin’in Balkan ülkelerinin altyapı projelerinde görünür olmaya başlaması AB ve ABD’yi stratejik düşünmeye zorlayan bir başka konu.

Tüm bu endişelerden dolayı ABD, AB’nin zaman kaybetmeden Batı Balkan ülkelerini birliğe katması için baskı yapıyor. Fakat birlik içerisinde bu konuda henüz bir fikir birliğine varılmış değil. AB, yeni bir genişleme süreci kapsamında adı geçen altı ülkeyi 2025 yılına kadar üyeleri arasına katmayı planladığını açıklamasına rağmen, Fransa AB’nin genişlemesine birlik içinde reform olmadan müsaade etmeyeceğini defaten duyurdu. Hal böyle olunca bazı uzmanlar ve politikacılar AB’nin Batı Balkan ülkelerine karşı belirsiz tavırlarının, bu ülkeleri Ankara, Moskova ve Pekin ile yakın ilişkiler kurmaya ittiğini ifade ediyor.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/makale/avrupa-birliginin-bati-balkan-ulkeleri-cikmazi

Bu haber toplam 390 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim