• İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Doç. Dr. İsmail Şahin: Bir gölge oyunu

Doç. Dr. İsmail Şahin: Bir gölge oyunu
İsrail’in uluslararası terörizmle mücadele bahanesi altında sınırlarını genişletme çabalarını, bölgedeki jeopolitik denkleme göre ayarladığı görülmektedir.

ABD Başkanı Ronald Reagan, Şubat 1982 tarihinde yaptığı bir konuşmada; “ABD’nin Ortadoğu’daki tek müttefiki İsrail’dir” ifadesini kullanmıştır. Başkana göre, İsrail’in güçlü askeri varlığı, demokratik yönetimi, Amerika dostu İran Şah’ının devrilmesi gibi gelişmeler, İsrail’in bölgede öneminin artmasına neden olmuştur. Değişen jeopolitik hesaplardan hareket eden ABD’ye göre, İsrail herhangi bir Sovyet tehdidi durumunda Akdeniz’in savunulmasında aktif bir rol oynama kapasitesine sahiptir.

Bu anlayışın ABD yönetiminde güç kazanmasıyla birlikte, zaman içerisinde, ABD’nin Ortadoğu politikası dengeli olmaktan hızla uzaklaşmış ve İsrail’in hukuk dışı yayılmacı eylem ve politikaları, Amerika tarafından frenlenmek yerine meşrulaştırılmaya başlanmıştır. Bu politikayı sorgulamaya cesaret eden ABD Başkanları veya Dışişleri Bakanları ise bu sapmadan dolayı medyanın yoğun tepkisine maruz kalmışlardır.

Ortadoğu’daki huzursuzluğun kaynağı konusunda Avrupa ile ABD arasında devam eden anlaşmazlıklar günümüze kadar ulaşmıştır. ABD’nin resmi çevrelerinin iktidar kanadına göre, Ortadoğu’daki ana tehlike, Rus yayılmacılığı ve buna davetiye çıkaran rejimlerdir. Avrupalılar’a göre ise Ortadoğu’daki karışıklıkların temel nedeni, İsrail kaynaklı sorunlardır. En azından bölge ülkelerinde yapılan araştırmalar tehdidin ve karışıklıkların kaynağını olarak İsrail’in resmi politikalarını işaret etmektedir. Dolayısıyla Avrupalı ülkelerin birçoğu Washington’un öncelikle bu sorunu çözmek için İsrail’e baskı yapmasını talep etmişlerdir.

SSCB’nin dağılması ile birlikte küreselleşme ve refah ekonomilerinin yükselişe geçmesi dünya genelinde savaştan ziyade barışın daha popüler bir hava kazanmasını sağlamıştır. Bu durum insan hakları, demokratikleşme, çokkültürlülük ve antiemperyalizm lehine sonuçların doğmasına yol açmıştır. Böylece iktidarların saldırgan politikaları ve söylemleri hızlı bir şekilde kamuoyu desteğini yitirmiştir. Yaşanılan bu olumlu tablodan, İsrail’in de politikaları etkilenmiştir. Öyle ki İsrail Hükümeti ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında 13 Eylül 1993'te imzalanan Oslo Anlaşması’nın köklerini, dünya genelinde esen bu olumlu havada da aramak gereklidir.

Fakat 11 Eylül 2001 sabahı ABD’de meydana gelen terör saldırıları, dünyanın Soğuk Savaş dönemi sonrasında yakalamış olduğu ahengi darmadağın etmiştir. Ortaya çıkan yeni kırılma, saldırgan siyaset ve söylemlerin yeniden iktidar olmasının önünü açarken, ulusal çıkarların bu defa terör şemsiyesi ya da maskesi altında meşruluk kazanmasına ön vermiştir. Avrupalı devletlerin başlangıçta ABD’nin öncülük ettiği bu politikaya direnç gösterdiği bilinmektedir. Ancak Avrupa’da terör eylemlerinin artması bu direncin büyük ölçüde kırılmasına neden olmuştur. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta, terörizmin soldan, dine kaydırılmasıdır. Daha doğru bir ifadeyle, sol terörizmin yerini, dini terörizm almıştır. ABD’nin başını çektiği uluslararası terörizmle mücadelede, terörizmin tanımı, amacı, hangi örgütlerin terörist olduğu şeklinde birçok hususta ülkeler arasında bir türlü mutabakatın sağlanamaması, ittifaklar arası çatışmalara zemin hazırlamıştır.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/makale/bir-golge-oyunu-5ca6760d5fe8291dd009cce6

Bu haber toplam 677 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim