• İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C

Doç. Dr. Mustafa Tekin'den: Solcuların "Uyuşturucu" ilgisi

Doç. Dr. Mustafa Tekin'den: Solcuların "Uyuşturucu" ilgisi
Karl Marx ismi zikredildiği andan itibaren, bu işlerle az çok ilgilenen kimselerin aklına direkt Onun “Din halkın afyonudur” sözü gelir.

Bir kere Marksizm seküler bir ideolojidir. Marx, Kominist Manifesto’ya şöyle bir cümleyle başlar: “Tüm tarih sınıf savaşlarından ibarettir.” Marx’ın bu mottosu, tarihi ve bugünü yani tüm zamanları kapsayan bir meta anlatıdır. Ona göre tarih, üretim araçları ve ilişkileri çerçevesinde ekonomi politiği belirlenen ve neticede alt sınıflar ile üst sınıflar arasında sürekli bir mücadeleye dönüşen diyalektik materyalizm şeklinde akar. Üst sınıflar alt sınıfları sürekli manipüle ederler. Din de, bu manipülasyon ve sömürü sürecinde ideolojik bir dayanak oluşturur. Aslı itibarıyla toplumda varolan sanat, hukuk, din vb. gibi üst yapı kurumları nihayetinde üst sınıfların talep ve arzuları yönünde şekillenir. Marx, tam da bu noktada tüm ezilenleri birleşmeye çağırır.

Esas handikap, tam da marksizmin materyalist doğasından kaynaklanıyor. İnsan, evren ve eşyaya bakışını “madde” ve “bu dünya” ile sınırlayan Marksizm, kendisini manevi ve metafizik dayanaklardan yoksun bırakıyor. İnsan hayatında karşılıkları olan ölüm nereye oturuyor? İnsan neden yaşıyor? gibi sorular etrafında oluşan anlam krizine Marksizm cevap vermekten yoksun. Diğer yandan verme, paylaşma, mücadele gibi kavramların metafizik dayanakları ve meşruiyet eksenleri yok.

Aslında başından beri bu zaafiyetler, bir şekilde Marksizm adına adanmışlıklar etrafında aşılmaya çalışılmış ve marksizme bir metafizik giydirilmek istenmiştir. Meselâ; Rusya’daki uygulamalarında bu “adanmışlık” kavramı etrafında giydirilmeye çalışılan metafizik çok belirgindir. Sorun şudur ki, tabiatı gereği metafizik giydirilmeye çalışıldığı andan itibaren sistem çökmektedir, metafizik giydirilmediği zaman da insan çökmektedir. Marksizm, hala bu gelgitlerin arasında yolunu bulmaya çalışmaktadır.

Aslında Marksizm, metafiziksiz yola devam edemeyeceğinin farkındadır. Açıkçası, sol ilahiyat tartışmalarını, solun eskiden tamamen inkar yolunu seçtiği dinle bir ilişki geliştirme ve bir dil kurma arayışları olarak görmek gerekir. Dolayısıyla solun “uyuşturucu” olan dine ilgisinin nedeni, bir realite ve ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır.

03.12.2013 Milat Gazetesi

Bu haber toplam 2900 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim